Ingredienser
- 50 g mandelmjöl eller hasselnötsmjöl
- 100 g florsocker
- 55 g äggvita, som separerats natten innan (minst)
- 2 msk socker
- Fyllning:
- 1 dl dulce de leche
- 75 g mjölkchoklad
- 1 nypa(or) havssalt
- Topping:
- 100 g mjölkchoklad
- 1 näve(ar) frystorkade hallon
- 50 g mörk choklad (alternativ 2 topping)
- 0,5 msk Rosa ätbart skimmerpulver (alternativ 2 topping)
Gör så här:
Väg upp nötmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Vispa till en fast maräng. Sikta ner mjölblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del av smeten på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa rundlar. Jag använder silikonbakmattor.
Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar mina på varmluft 100 grader. Detta skiljer sig från ugn till ugn. Jag flyttade nyligen och fick justera då mitt sätt att grädda. Prova dig fram! Grädda ca 30 minuter.
Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper.
Smält chokladen i intervaller i micro (rör emellanåt) eller över vattenbad. Rör ner dulce de leche och havssalt. Rör slät.
Spritsa en klick chokladganache på hälften av macarons-halvorna, och sprinkla lite flingsalt på. Använd resterande macarons som lock. Doppa sedan ovansidan i smält mjölkchoklad, håll macaronen upp och ner och dekorera med frystorkade hallon. Eller smält mörk choklad och ringla över med en liten sked. Använd en pensel för att pudra lite skimmer på toppen.
Macarons är som goda efter 1 dag i kylen i lufttät burk (om du kan vänta så länge). De går utmärkt att frysa.