Ingredienser
- Kaka:
- 170 g smör
- 170 g strösocker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 st zest av citron
- 30 g citronsaft
- 3 st ägg
- 70 g kikärtsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa(or) flingsalt
- 100 g mandelmjöl
- Topping:
- 300 g rabarber, ca 3 stjälkar
- 1,5 msk potatismjöl
- 1,5 msk florsocker
- 25 g mandelmjöl
- 25 g kikärtsmjöl
- 25 g smör
- 25 g socker
- Frosting:
- 45 g florsocker
- 8 g citronsaft
- 1 krm vaniljpulver
Gör så här:
Börja med att röra smör och socker i en köksmaskin med paddel. Använd rumsvarmt smör och rör ca 8-10 min på låg- till medelhastighet.
Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Tillsätt sedan citronsaft och -skal och rör tills väl blandat. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Sikta kikärtsmjölet och blanda de med övriga torra ingredienser. Vänd sedan ihop med äggsmeten. Vänd tills den precis går ihop, inte mer än så.
Fyll en form, smörad och klädd med bakplåtspapper. Jag använder en kvadratisk som är 24x24 cm stor.
Skölj och skala eventuellt det grövsta på rabarbern. Skiva i cm-stora strimlor. Lägg potatismjöl och florsocker i bunke, rör ihop så det blandas. Vänd sedan ihop med rabarbern. Strö rabarber-skivorna jämt över smeten i formen.
Mixa ihop smuldegen i en stavmixer med tillhörande behållare. Eller nyp ihop. Sprid smulet jämnt över kakan.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. De sista 15-10 minuterna kan det vara bra att täcka kakan med aluminiumfolie så den inte bli för mörk.
Låt kallna i formen innan du lyfter ut den. Rör ihop florsocker, citronsaft och vaniljpulver till en kristyr och ringla över kakan. Skär upp i kvadrater.
Förvara i lufttätt burk - i kyl i en vecka eller frys upp till tre månader.
Kakan är god att äta som den är, så pass saftig. Men även god att äta med vaniljkvarg eller vaniljglass. Mums!