Nina Cederholm

Rhubarb Mud Cookies

Föregående Nästa
rhubarbmudcookies_foodfolder2.jpg
solroscupcakes_foodfolder3.jpg
solroscupcakes_foodfolder4.jpg
rhubarbmudcookies_foodfolder3.jpg
rhubarbmudcookies_foodfolder4.jpg
Detta är en havre- och kanelkaka med en syrlig rabarberkompottfyllning. Dekorerad med smält ringlad rosa ”Ruby” choklad. Rosa choklad har en ganska bärig smak, som smultron. Tillsist strösslad med blå torkade blommor. Tillsammans passade de olika smakerna riktigt fint ihop. Mycket gott att dricka en stor kopp te till. Jag uppskattar även kombinationen av färgerna rosa och blå. Och framförallt att kakorna är naturligt färgade rosa och blå. Varför använda artificiell färg när man kan få till detta ändå. Vad tycker du? Ruby choklad kan vara svår att få tag på. Jag har köpt min utomlands, men också från Fazers online-butik. Dock var den slutsålt senast jag kikade, men borde komma in på lager igen.

Ingredienser

  • Deg:
  • 150 g smör
  • 225 g vetemjöl
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,75 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 180 g råsocker
  • 2 st ägg
  • 3 dl rostat kanelhavre (se recept i beskrivning)
  • Fyllning:
  • 1,5 dl rabarberkompott
  • Dekorering:
  • 150 g Ruby choklad
  • 1 näve(ar) Torkade blå blommor

Gör så här:

Kanelrostade havregryn


Blanda havregryn med kanel och salt. Blanda vatten, matolja och honung i separat bunke. Tillsätt havregryn och blanda ihop. Strö ut på bakplåt och rosta ca 10 minuter i ugn, rör om efter halva tiden. Låt kallna


Ugnsbakad rabarber


Hacka rabarber i 1-2 cm bitar. Lägg på bakplåt. Strö över socker och ringla över limesaft. Baka i ugn på 175 grader ca 20 m minuter. Rör om efter halva tiden. Låt kallna. Mixa till en kompott i mixer.


Kakdeg


Smält smör. Blanda de torra ingredienserna. Blanda smöret med socker. 


Tillsätt ägg och vispa på lägre hastighet i ca 5 minuter. 


Vänd ner mjölblandningen och tillsätt kanelhavre, rör ihop till en deg. Rulla in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader.


Dela degen i ca 40 g stora bitar, ta en del av biten och platta ut som ett lock. Rulla resterande av degbiten till en boll. Tryck ett hål (för fyllning) och placera på plåt med avstånd emellan. Fyll varje boll med kompott och lägg sedan på lock, platta försiktigt till runt kanterna så inte kompott rinner ut under gräddning. Jag brukar grädda ca 9-10 st/plåt i ca 12 minuter.


Temperera Ruby choklad. Jag utgår från Arlas information om hur man tempererar vit choklad och använder digital termometer. Fyll en spritspåse med tyll med litet hål (eller använd endast en sked) och ringla chokladen över varje kaka. Strössla sedan över blå blom. De torkade blommorna har jag köpt: här.


Jag förvarar mina i kylskåp och de klarar sig några dagar. Går dock lika bra att frysa in så det brukar jag göra på direkten, om jag inte går en utdelningsrunda till nära och kära:)





 


 

Tips

Överkurs: Direkt när de kommer ut ur ugnen brukar jag använde en kakstans och placera ovanpå varje kaka och sedan snurra för att de ska bli perfekt runda.