Nina Cederholm

Maxed Macs – Kanelbulle style

Föregående Nästa
kanelbullemacarons_foodfolder2.jpg
kanelbullemacarons_foodfolder3.jpg
Dessa macarons doftar, ser ut som och smakar kanelbulle. Eller närmare bestämt som kärnan i en kanelbullesnurra, den som man alltid tyckte var godast som liten! Hur gott? Denna typ av bakverk gör mig glad att baka. Pyssligt på lagom nivå med fint resultat. Eller vad tycker du?

Ingredienser

  • 100 g mandelmjöl
  • 200 g florsocker
  • 110 g äggvita, som legat i rumstemperatur över natten
  • 4 msk socker
  • 75 g äggvita
  • 110 g strösocker
  • Fyllning:
  • 200 g smör
  • 1,5 tsk kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • Dekorering:
  • 1 näve(ar) pärlsocker

Gör så här:

Väg upp mandelmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Vispa till en fast maräng. Sikta ner mandelmjölsblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar. 


Ta ca 1/4 av smeten och lägg i en separat bunke. Smaksätt med cirka 2-3 tsk kanel. Vänd ihop tills jämn. 


Fyll en spritspåse med den största delen av smeten och spritsa rundlar. Jag använde denna gång silikonmattor för första gången, fungerade jättebra!


Spritsa sedan med mindre hål en snurra med kanelsmeten på varje macaron, och strö över pärlsocker. Så att det ser ut som en kanelsnurra egentligen.


Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar mina på varmluft 125 grader, med undervärme. När du sätter in plåten i ugnen, dra direkt ner värmen till 100 grader. Grädda ca 40 minuter.


Gör under tiden marängsmörkrämen. Värm socker och äggvita i en skål över vattenbad tills sockerkristaller smält, eller till ca 65 grader. Vispa detta sedan i en ny bunke, på relativ hög hastighet i ca 10 minuter eller tills marängen svalnat. Tillsätt sedan rumsvarm smör i klickar lite i taget, och vispa till marängsmörkrämen blivit till en fluffig bredbar konsistens. Tillsätt sedan kryddor och vispa till välblandat.


Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper. Spritsa marängsmörkräm på hälften av macarons-halvorna, använd resterande som lock. Förvara i kyl.