Nina Cederholm

Magnum Mandel-glassbomb med lime-marinerad jordgubbar

Föregående Nästa
20210514-013A1192-2.jpg
Alltså den här glassen är så otroligt lik originalet smakmässigt. Så är du en Magnum Mandel-fan så är denna dessert för dig. Går att äta som den är, men lime-marinerade jordgubbar till bidrar med lite syra och fräschör, och gör den mer dessert-ig. Brasklapp: Detta är dock inte en dessert du gör i mängder, och det kräver tålamod, bra förbered arbetsstation när du doppar glassen i smält choklad och snabba moment. Men den lite lätt eventuella frustrationen är den värd, om du frågar mig.

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 burk(ar) kondenserad mjölk
  • 0,5 msk vaniljextrakt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 250 g färska jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • 1 st lime
  • 400 g Marabou mjölkchoklad
  • 60 g hackad mandel
  • 2 msk matolja

Gör så här:

Börja med att göra glassen. Vispa grädde fluffigt, men inte för fast. Vänd ner kondenserad mjölk, vaniljpulver och vaniljextrakt. 


Fyll en spritspåse och fyll silikonformar, formade som kupoler. Jag använde mig av två olika formar på kupolerna. Jämna till ytan och frys minst 4-6 timmar. 


Smält sedan mjölkchokladen och rör ner hackad mandel samt matolja. Häll den i ett högt glas. Tryck ut glasskupolerna på en bricka. Dessa formas två och två till en boll. Eventuellt trycker du inte ut alla med en gång. Glassen smälter snabbt, så det kan vara bra att låta de vara så mycket det går i frysen. Ta två kupoler och lägg ihop. Använd en grillpinne och stick försiktigt ner i mitten så den håller ihop båda halvorna. Doppa varje glassboll i chokladen. Skaka lite försiktigt upp och ner så att överflödig choklad rinner av. Ställ ner på en ny bricka. När chokladen stelnat till något efter 2-3 minuter kan du försiktigt dra ut pinnen. Lägg in den färdiga glassbollen på ytterligare en bricka i frysen, tills samtliga är klara och de är redo att serveras. Efter en stund behöver chokladen du doppar i värmas några sekunder i mikro, då glassen kyler ner den. Ett logistiskt projekt, jag vet. Men värt det!


Skiva jordgubbarna och riv limeskal fint över. Smaka av med socker, beroende på hur söta jordgubbarna är i sig, ca 1-2 msk.


Lägg upp jordgubbarna på assietter och placera glassbomberna ovanpå. Njut!