Nina Cederholm

Kaffe- och Yoghurtglasspinnar

Föregående Nästa
20210326-013A0600.jpg
Brukar ni också tycka om att gå till supermarketen när ni är utomlands och prova nya drickor, frukostyoghurtar och andra livsmedel som ni inte sett hemma i Sverige? När jag gick min utbildning i Chocolate and Pastry Arts i Schweiz förra året upptäckte jag Kaffe-yoghurt, vilket jag föll för totalt. Iskall, med syra från yoghurten, passade perfekt i den varma sommarsolen. Nu är vi inte framme i sommaren än, men när vårsolen lyser får vi väl alla för oss att vi nääästan är där i alla fall. Och då passar en sån här glasspinne perfekt, på balkongen eller uteplatsen, under förmiddagssolen. Gillar du islatte tror jag detta är något för dig.

Ingredienser

  • 1 dl espresso, moka-kaffe eller starkt bryggkaffe
  • 5 dl grekisk yoghurt, 6 %
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 msk honung

Gör så här:

Börja med att koka kaffet. Antingen riktigt starkt bryggkaffe, eller om du har espresso-maskin eller moka-bryggare. Låt det kallna, snabbast går det om du häller över det i en större behållare.


Rör ihop grekisk yoghurt med vaniljpulver och honung tills det är väl blandat, i en annan bunke.


Varva yoghurt med kaffe i glasspinne-formar. Jag gjorde min i ganska tydliga lager, men om du vill ha en mer "jämn" smak kan du antingen blanda kaffe och yoghurt tillsammans innan du fyller formarna. Eller fylla upp i lager i formarna och sedan röra runt med t.ex. en matkniv så att du får ett jämnt men fortfarande melerat mönster. 


Frys. Jag frös mina över natten men kan tänka mig att de är redo redan efter 4-6 timmar. 


Om du provar detta recept, låt mig veta vad du tycker! Enklast genom Instagram, där heter jag @nina_cederholm.