Ingredienser
- Deg:
- 150 g smör
- 315 g vetemjöl
- 0,5 tsk flingsalt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 2 msk kakao
- 160 g ljust muscovadosocker
- 2 st ägg
- 150 g ljusa chokladprickar
- 100 g hela hasselnötter
- Fyllning:
- 200 g dulce de leche
- 125 g hemmagjord hasselnötskräm (se recept nedan)
- 1 nypa(or) flingsalt
- Kräm:
- 200 g hasselnötter
- 75 g mörk choklad
- 75 g ljus choklad
- 1 msk kokosolja
- 1 msk honung
- 1 nypa(or) flingsalt
Gör så här:
Egen Nutella
Ugnsrosta hasselnötter 10 minuter på 200 grader. Lägg i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet. Låt svalna något. Mixa sedan ca 10 minuter i hushållsmixer. Ta av locket och skrapa ner från kanterna då och då. Sedan händer ju något magiskt när fettet börjar släppa från hela nötter och det blir en flytande massa. Smält choklad i vattenbad och låt svalna. Tillsätt till nötmassan tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till jämnt blandat. Häll över i en ren glasburk, låt stelna i kyl till bredbar konsistens.
Kakdeg
Smält smör. Blanda de torra ingredienserna. Blanda smöret med socker. Tillsätt ägg och vispa på lägre hastighet i ca 5 minuter. Sikta ner mjölblandningen och tillsätt chokladprickar och hasselnötter, rör ihop till en smet.
Kyl smeten i minst 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.
Dela degen i ca 40 g stora bitar, ta en del av biten och platta ut som ett lock. Rulla resterande av degbiten till en boll. Tryck ett hål (för fyllning) och placera på plåt med avstånd emellan. Jag brukar grädda 9 st/plåt.
Smält försiktigt samman Nutella med dulce de leche i en skål över vattenbad. Smaka av med en nypa flingsalt. Fyll varje kaka med ca en tesked fyllning. Lägg på ”deglocket” och tryck försiktigt runt kanterna på locket. Platta till degbollen en aning.
Grädda runt 10-15 minuter i ugnen. Låt svalna ca 15 minuter på plåten innan du lägger över de på ett finmaskigt galler. Njut.