Nina Cederholm

Hallon- och Cheesecakedessert med Salt Dulce de Leche

Föregående Nästa
20210406-013A0743.jpg
20210406-013A0748.jpg
Lyser det inte lite försommar om den här desserten än då? Det är den ultimata kombinationen av fräschör från hallon och cheesecake med den alltid vinnande dulce de leche, som du flingsaltar lite extra för saltkaramell-effekt. Själva momenten i desserten vågar jag säga är enkla. Däremot behöver du lite bakprylar i stil med spritspåse (för dulcen) och silikonformar (kupolformade) för cheesecaken samt dressingflaska i plast (för hallonsåsen) Men det kan vara värt att investera i om man tycker att upplägg är lite extra kul. Nu till receptet!

Ingredienser

  • 150 g philadelphia
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 st zest av citron
  • 0,5 kruka(or) färsk mynta
  • 0,5 burk(ar) dulce de leche
  • 2 nypa(or) flingsalt
  • 25 g smör
  • 25 g mandelmjöl
  • 25 g vetemjöl
  • 25 g ljust muscovadosocker
  • Sås:
  • 225 g frysta hallon
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk agar agar
  • Dekorering:
  • 0,5 kruka(or) mynta
  • 1 ask(ar) hallon
  • 2 nypa(or) flingsalt

Gör så här:

Cheesecake


Vispa samman färskost, vaniljpulver och strösocker till en fluffig konsistens, med köksassistent eller elvisp. Vispa grädde separat, tills fluffig men inte hårdvispad och vänd sedan försiktigt ihop med färskostblandningen, tillsammans med finhackad mynta och rivet citronskal.


Fyll en spritspåse och spritsa i silikonformen, använd en palett för att stryka bort överflödig fyllning och få jämna bottnar. Jag använde två olika storlekar på silikonformar. Frys över natten, eller i alla fall 4-6 timmar.


Hallonsås


Koka upp hallon med vatten och mosa med en potatisstomp eller slev. Sila genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna. Häll tillbaka såsen i kastrullen och tillsätt citronsaft och agar agar. Låt koka upp under omrörning så att såsen tjocknar (stormkoka inte, då försvinner för mycket vätska och såsen kommer bli för fast).


Häll över i en dressing-flaska och låt kallna. 


Crumble


Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller stavmixer med behållare. Sprid ut smulorna på en plåt och grädda ca 7 minuter, mitten av ugnen på 175 grader. Låt kallna, förvara i lufttätt burk i rumstemperatur.


Salt Dulce de Leche


Rör ihop dulce de leche med flingsalt efter smak, ett par nypor ca.


 


Vid servering, börja med att ringla hallonsås i två cirklar på tallriken. Placera sedan ut cheesecaken och spritsa därefter dulce de leche innan du fördelar crumble runtomkring. Avsluta med att dekorera med färska hallon, myntablad och lite extra flingsalt på dulce de lechen.


Servera och njut!


 



Vill du ha förslag på enklare upplägg så hittar du det här: https://bit.ly/halloncheesecake-i-glas