Färska svenska jordgubbar med vaniljglass… så enkelt och gott! Här uppiffad med ugnsbakad rabarber, hemkokt kolasås och mandelflarn. Glassen frös jag i kupolformade silikonformar. Enkelt att ploppa ur och fint sätt att servera på.
Ingredienser
- 1 burk(ar) kondenserad mjölk
- 5 dl vispgrädde
- 2 msk vaniljextrakt
- 1 förpackning(ar) Färska jordgubbar
- 1 näve(ar) rostade mandelflarn
- 300 g rabarber
- 0,75 dl ljust muscovadosocker (har en kolaton i smaken)
- 0,5 st lime
- Sås:
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl sirap
- 1 dl råsocker
- 2 nypa(or) flingsalt
Gör så här:
Vaniljglass
Vispa grädde fast. Vänd sedan ner kondenserad mjölk, och tillsist vaniljextrakt.
Fyll silikonformar med glassmeten. Frys minst 4-6 timmar. Jag använder dessa i olika storlekar.
Kolasås
Koka upp grädde med sirap och råsocker under omrörning. Puttra cirka 10-15 minuter. Rör ner flingsalt och låt svalna.
Ugnsbakad rabarber
Skär rabarberstänger i 5 cm breda skivor. Lägg på bakplåt. Strö över socker och ringla över limesaft. Baka i ugn på 175 grader ca 20 m minuter. Rör om efter halva tiden. Låt svalna.
Lägg upp glasskupoler på en assiett. Servera med rabarber, skivade jordgubbar, rostad mandelflarn och kolasås. Njut!