Ingredienser
- Smet:
- 1 burk(ar) kondenserad mjölk
- 5 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljextrakt
- 0,75 dl hemmagjord hasselnötskräm
- 250 g frysta svenska jordgubbar
- 0,5 st lime
- Tillbehör:
- 2 st banan
- 2 dl vispad grädde
- 1 näve(ar) hackade hasselnötter
- 1 dl chokladsås
- Kräm:
- 100 g rostade hasselnötter
- 25 g mörk choklad
- 50 g mjölkchoklad
- 0,5 msk kokosolja
- 1 msk lönnsirap
- 1 nypa(or) flingsalt
- Sås:
- 2,5 dl mellangrädde
- 0,5 dl ljust muscovadosocker
- 75 g hackad mörk choklad
- 75 g hackad mjölkchoklad
- 1 nypa(or) flingsalt
Gör så här:
Egen hasselnötskräm
Mixa 100 g rostade hasselnötter. Tillsätt smält mörk och mjölkchoklad, kokosolja, lönnsirap och flingsalt. Mixa till en slät kräm. Förvara i burk med tätslutande lock i kyl.
Glass
Fördela kondenserad mjölk jämt mellan två bunkar (jag använder digital våg). Vänd ner 1 tsk vaniljextrakt i vardera bunke. Smält nutellan försiktigt i skål över vattenbad, om den är kall och hård. Låt den inte bli för varm dock, låt den isåfall svalna något först. Vänd sedan ner den i en av bunkarna med kondenserad mjölk.
Mixa tinade jordgubbar tillsammans med saft av 1 lime till en slät puré. Vänd ihop med kondenserad mjölk.
Vispa hälften av grädden och vänd ihop med Nutella-smeten. Sedan andra hälften och vänd ihop med jordgubbsmeten.
Häll upp glassmeten i varsin form och frys minst 4-6 timmar.
Chokladsås
Koka upp grädde med muscovadosocker. Rör ner hackad choklad och en nypa flingsalt. Låt sjuda om du vill reducera den för en tjockare sås. Låt svalna innan servering.
Vid servering: Skiva bananer. Skopa upp glass. Strö över hackade hasselnötter, en klick grädde och ringla chokladsås. En säker vinnare.