Inspirerad av ett stylinguppdrag tidigare i veckan gjorde jag min egen variant på denna enkla men smakmaxade äppelpaj. Går på ett kick att montera ihop och gräddas sedan en sväng i ugn innan du serverar den med grädde, vaniljglass eller, som jag gjorde, syrad grädde.
Ingredienser
- Paj:
- 1 paket smördeg
- Fyllning:
- 200 g philadelphia
- 1 dl strösocker
- 1 st rivet skal av citron
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 5 st äpplen
- 2 tsk kanel
- 50 g smält smör
- 1 näve(ar) lingon
- Topping:
- 2 msk flytande honung
- 1 näve(ar) pumpakärnor
- Tillbehör:
- 3 dl syrad grädde
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader, över/under-värme. Rör ihop Philadelphia med rivet citronskal, socker, vaniljpulver. Rulla ut smördegen på en plåt och bred philadelphia-fyllningen över. Kärna ur äpplen och skiva på mandolin. Lägg skivorna i omlott och rader över smördegen. Pensla på smält smör och pudra över kanel. Strössla över en näve frysta lingon.
Grädda i ugn ca 25 minuter, eller tills gyllene. Vispa under tiden syrad grädde, vanlig grädde eller tina vaniljglass.
Låt pajen svalna några minuter, ringla sedan över honung och pumpakärnor.