Ingredienser
- 100 g mandelmjöl
- 200 g florsocker
- 4 msk strösocker
- 110 g äggvita, rumstempererad
- 2 tsk blå spirulina
- Fyllning:
- 200 g mjölkchoklad
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk flingsalt
- Frosting:
- 2 dl florsocker
- 0,5 tsk ättika
- 0,5 st äggvita
- 2 tsk aktivt kol
- Kaka:
- 150 g smör
- 315 g vetemjöl
- 0,5 tsk flingsalt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 160 g råsocker
- 2 st ägg
- 150 g chokladprickar
Gör så här:
Macarons
Väg upp mandelmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Tillsätt sedan spirulina och vispa till en fast maräng. Sikta ner mandelmjölblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa rundlar. Jag använder silikonbakmattor.
Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar mina på över och undervärme 125 grader, ganska långt ner i ugnen. Grädda ca 20 minuter.
Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper.
Mini Chocolate Chip Cookies
Smält smör. Blanda de torra ingredienserna. Blanda smöret med socker. Tillsätt ägg och vispa på lägre hastighet i ca 5 minuter. Sikta ner mjölblandningen och tillsätt chokladprickar, rör ihop till en smet.
Kyl smeten i minst 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.
Forma teskedsstora kakor. Grädda i mitten av ugnen 5 minuter. Låt kallna.
Chokladganache
Finhacka mjölkchoklad och koka upp grädde. Slå grädden över chokladen, rör till en slät ganache. Blir den inte helt slät? Mikra försiktigt några sekunder och rör sedan på nytt. Låt sätta sig en ca halvtimma.
Kristyr
Vispa ihop äggvita, florsocker och ättika för hand. 1/2 äggvita motsvarar ca 18-20 g. Känns kristyren för hård och svårarbetad, häll på en aning mer äggvita. Färga ca en tredjedel av kristyren svart.
Montering
Fyll en spritspåse med ganachen och spritsa på hälften av macaronshalvorna. Sprinkla lite flingsalt över. Placera en mini cookie på sidan av makaronen. Lägg en macarons på toppen och tryck försiktigt ihop den. Spritsa vit kristyr som ögonglob och sedan svart som pupill. Använd eventuellt en grillpinne för att jämna till ögonen, ifall det blir toppigt när man spritsar.