Ingredienser
- 75 g florsocker
- 75 g mandelmjöl
- 110 g äggvita
- 1,5 tsk blå spirulina
- 75 g strösocker
- 25 g vatten
- 1,5 msk strössel
- Fyllning 1:
- 50 g passionsfrukt, 3 st frysta kuber
- 15 g vatten
- 120 g strösocker
- 0,5 dl pektin
- 28 g glukossirap
- 0,5 st saft av citron
- Fyllning 2:
- 150 g vit choklad
- 65 g grädde
- 5 g glukossirap
- 12 g smör
- 10 g Passoa
Gör så här:
Macarons med italiensk maräng, kräver kökstermometer.
Dag 1:
Väg upp äggvita kvällen innan och förvara i kyl över natten.
Dag 2:
Väg upp hälften av äggvitan i en bunke för köksassistent. Väg upp vatten och socker i en kastrull. Väg upp andra hälften av äggvitan i en bunke och blanda med spirulina. Väg upp mandelmjöl och florsocker och sila genom finmaskig sil för att bli av med de största mandelbitarna, och få bort klumpar från florsockret. Häll i äggvitan blandad med blå spirulina, i bunken med mandelmjöl och florsocker, utan att röra runt.
Börja koka upp socker och vatten. När det börjar koka, börjar vispa äggvitorna på medelhastighet i en köksassistent. När sockerlagen kommit upp till 118 grader, och äggvitorna är vispade till ett fast skum, slå försiktigt och långsamt över sockerlagen medan du fortsätter att vispa på medelhastighet. Vispa sedan till en maräng, och tills den svalnat.
Lägg över marängen i bunken med mandelmjölsblandningen. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet, och tills smeten är seg och ringlar utan att falla i sjok. Detta är en övning att lära sig när smeten är rätt, den ska inte vara rinnig som en vätska (blandat för mycket) eller stabbig (blandat för lite).
Fyll en spritspåse och spritsa ut rundlar på två plåtar. Strö strössel på hälften av rundlarna. När det kommer till strösslet verkar de öka risken att de spricker i ugnen. För att vara på den säkra sidan kan du vänta tills macaronsen är gräddade, och då ringla smält vit choklad på macaronsen och sedan strö strössel ovanpå.
Vänta ca 30 minuter tills de torkat till på ytan, också för att motverka att de spricker i ugnen. Grädda på 140 grader varmluft, i 12 minuter. Även här kan det skilja sig från ugn till ugn, så se dessa angivelser som en utgångspunkt. Macarons kräver några trial and errors är jag rädd.
Låt kallna innan du plockar av de från bakplåtspappret, eller silikonmattan som jag använder och rekommenderar.
Passionsfruksgelé:
Blanda 40 g socker (ca 1/2 dl) med pektin
Värm upp passionsfrukt och vatten. Det ska inte börja koka, utan värm på låg värme tills kuberna har smält.
Vispa ner pektinblandningen och låt koka upp.
Tillsätt glukossirap och strösocker (ca 1 dl) och låt koka ca 30 sekunder, tills du känner att det tjocknar.
Ta av från värmen, rör ner citronsaft. Låt kallna och fyll sedan en spritspåse.
Vit chokladganache:
Finhacka den vita chokladen, och smält den till hälften ungefär i en micro.
Koka upp grädde och glukossirap och slå den över chokladen. Använd sedan en stavmixer för att mixa ganachen slät. Tillsätt smör och Passoa (valfritt) och mixa slät. Låt svalna och fyll sedan en spritspåse.