Nina Cederholm

Berry CakeTastic

Föregående Nästa
berrycaketastic_foodfolder2.jpg
Juli och man kan frossa i svenska fina bär! Bästa tiden på året när man tycker om att baka i säsong. Denna tårta är gjord på mördegsbottnar med smak av citron och vanilj, penslade med vit choklad. Sedan fylld med en mascarpone-frosting och blandade sorters blå bär; björnbär, svarta vinbär och blåbär. Men man kan såklart ta vilka bär man vill.

Ingredienser

  • Botten:
  • 230 g kallt smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk vatten
  • 1 st rivet skal av citron
  • 200 g vit choklad
  • Fyllning:
  • 250 g mascarpone
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 400 g Blandade färska bär

Gör så här:

Mixa alla ingredienser utom vattnet till fint smul i matberedare. Tillsätt vatten och mixa precis till degen går ihop till en klump. Kavla ut halva degen på bakplåtspapper. Använd en avlång brödform och skär med kniv runt kanterna så det blir en 20 cm lång rektangel. En halva ger två bottnar. Det behövs bara tre men kan vara bra att baka en extra ifall någon går sönder längs vägen. Den kan man isåfall smula över vaniljglass med lite bär, så har man en efterrätt. 


Kyl bottnarna på plåtar i 1 h.


Grädda i mitten av ugnen, 15 minuter på 175 grader. Låt kallna helt innan montering.


Smält hälften av chokladen över vattenbad och ta sedan från värmen. Finhacka andra hälften och rör ner det i den smälta chokladen. Lägg formarna på ett finmaskigt galler. Pensla bottnarna med vit choklad, på ena sidan och längs med kanterna. Låt stelna i rumstemperatur.


Vispa grädde, mascarpone och florsocker i en bunke till en fast frosting. Fyll en spritspåse och spritsa i valfritt mönster på tårtan. Strössla bär mellan varje lager.


Låt tårtan gärna sätta sig något i kylskåpet innan ni äter den.