Ingredienser
- 100 g Rostade hasselnötter
- 50 g Torkad banan
- 50 g Havregryn
- 1 nypa(or) Havssalt
- 175 g Dadlar, urkärnade
- 50 g Kokosolja
- 100 g Mörk choklad
- Dekorering:
- 1 näve(ar) Torkad banan
Gör så här:
Börja med att väga upp och mixa alla torra ingredienser, dvs hasselnötter, torkad banan, havregryn och flingsalt. Mixa tills de är finhackat - och inte till ett slätt smul.
Kärna ur dadlar och hacka upp de grovt. Tillsätt i mixern tillsammans med kokosolja. Mixa till en slät massa.
Klä en brödform med bakplåtspapper och fyll med massan. Använd en slickepott för att platta till och jämna ut.
Låt stelna i kyl 4-6 timmar, eller över natten.
Smält 85 gram av chokladen, i 20-sekundersintervaller i micro. Rör runt efter varje stopp.
Om du har en termometer: Värm chokladen till 45-50 grader.
Eller: Tills skålen känns varm mot händerna. Var försiktig dock så att du inte bränner chokladen.
Hacka upp resterande 15 gram och rör ner i chokladen med en slickepott.
Om du har en termometer: Häll över hälften av chokladen över bars-kakan när chokladen är mellan 30-32 grader.
Eller: När chokladen tjocknat men fortfarande går att hälla. Vänta tills chokladen stelnat något innan du vänder den upp och ner på ett bakplåtspapper och brer på andra hälften av den smälta chokladen.
Valfritt: Dekorera med torkade banan-skivor. Var snabb då chokladen stelnar fort när den bres på den svala bars-kakan.
Skär upp i bars eller valfri storlek på bitar, innan chokladen stelnat helt, så är den enklare att dela upp.
Förvara i lufttätt burk i kyl eller upp till 3 månader i frysen.