Ingredienser
- 100 g mandelmjöl
- 200 g florsocker
- 110 g äggvita, rumsvarm
- 4 msk strösocker
- Fyllning:
- 100 g mörk choklad
- 250 g baknougat
- 1 dl vispgrädde
- Dekorering:
- 100 g ruby choklad
Gör så här:
Macarons
Väg upp mandelmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Vispa till en fast maräng. Sikta ner mandelmjölblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa två hjärtan i diagonal, precis som emoji-symbol. Det undre ska vara lite större än det övre på plåtar med bakplåtspapper. Spritsa en plåt med rättvänd emoji, tänk sedan på att spritsa nästa spegelvänt så att man sedan kan para ihop det två och två.
Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar mina på över och undervärme 125 grader, ganska långt ner i ugnen. Grädda ca 20 minuter.
Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper.
Fyllning
Finhacka mörk choklad och skär nougat i tärningar. Lägg i en skål. Koka upp grädde. Slå grädden över chokladen, rör till en slät ganache. Blir den inte helt slät? Mikra försiktigt några sekunder och rör sedan på nytt. Låt sätta sig ca en timma eller tills den är spritsbar.
Montering
Spritsa fylling på ena halvorna och placera en macaron-halva ovanpå.
Dekorering
Jag använde detta rosa skimmer och penslade ovansidan av macaronsen med detta. Smält hälften av Ruby chokladen (finns att beställa här). Finhacka andra hälften och lägg i en skål. Häll över den smälta chokladen. Rör ihop till en slät smält choklad. Fyll en spritspåse med ett litet hål. Spritsa hjärtan på macaronsen.