
Ingredienser
- 1 st gul lök
- 2 klyfta(or) vitlök
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 1 st sötpotatis
- 1 kvist/ar grönkål
- 200 g färsk svamp
- 1 msk färsk ingefära
- 2 st torkade kelp-bitar
- 1 msk oliv eller kokosolja
- 1 l grönsaksbuljong
- salt
- svartpeppar
- Valfritt - Ev. lite miso, citronjuice och chili för extra smak
Gör så här:
Skala och hacka löken, finhacka vitlöken.
Tärna morot, palsternacka och sötpotatis i lika stora bitar (då kokar de jämnt).
Dela svampen i mindre bitar.
Strimla grönkålen och skär bort den grova stammen.
Riv ingefäran fint.
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs lök och vitlök på medelvärme tills de blir mjuka. Tillsätt svampen och fräs tills den börjar släppa vätska och få lite färg (ca 5–7 minuter).
Rör ner morot, palsternacka, sötpotatis och ingefära. Fräs några minuter så grönsakerna får lite yta.
Häll på buljong eller vatten och lägg i kelpen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 20–25 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. Lägg i grönkålen de sista 5 minutrarna.
Ta bort kelpbitarna.
Smaka av.
🌿 Visste du att kelp är en av naturens bästa källor till jod, som hjälper sköldkörteln att fungera optimalt?
🫚 Visste du att ingefära kan minska inflammation och lindra illamående tack vare sina naturliga ämnen gingeroler?
🍄 Visste du att svamp innehåller immunstärkande ämnen som betaglukaner och dessutom kan ge ett naturligt tillskott av D-vitamin?
Testa även
Tips
Här hittar du recept på egen fond/buljong >>




