Made by Pernilla

Tomatpaj

Föregående Nästa
IMG_8714.jpg
En smakrik tomatpaj utan traditionell äggstanning. Passar som tillbehör till kräftskivan eller som egen huvudrätt året om. Olivtapenaden gör pajen både saftig och väldigt smakrik. Receptet på Tomatpajen är inspirerat av Victoria Skoglund på Zetas handelsträdgård. Längst ned i receptet hittar du även länk till grundreceptet och podden.

Ingredienser

  • Botten:
  • 125 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl parmesanost riven
  • 0,5 dl persilja hackad
  • 1 dl vatten kallt
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 200 g Tapenade , olivröra
  • 3 st gul lök hackad
  • 1 st liten purjolök skivad
  • 2 dl parmesanost riven
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 8 st plommon cocktailtomater
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl persilja hackad

Gör så här:

 


Lägg mjöl, smör, salt och parmesan i en matberedare. Pulsa tills det blir ett smul, tillsätt kallt vatten, och arbeta ihop degen snabbt. degen vila i kylskåp ca 30 minuter.


Smörj en pajform, helst en form med löstagbar kant, kavla ut degen, tryck ut den så degen kryper upp på kanterna, nagga ordentligt och förgrädda i 175 grader i 20 minuter.


Pajskalet skall vara ordentligt gräddat, då fyllningen blöter upp den lite.


Stek löken, purjolöken och vitlöken. Bred tapenaden på pajbotten och sprid sedan ut löken på den. Strö över den hackade persiljan och den rivna parmesanosten.


Lägg på tomatskivorna i ett fint mönster. 


Strö över timjan och lite mer parmesan. 


Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 50 - 60 minuter.


 


Låt den svalna, den är god varm, men jag föredrar den kall.


Servera med en god sallad. 


 Läs även >