Ingredienser
- 2 dl surdeg ljus
- 4 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1,0 dl ekologiskt rörsocker
- 100 g smör rumsvarmt
- 25 g jäst
- 2 tsk kardemumma mortlad
- 1000 g vetemjöl
- 0,25 tsk salt
Gör så här:
Värm mjölken till lätt fingervarmt ca. 35 grader, hellre lite svalare än för varmt.
Häll i surdegen i bakskålen och tillsätt jästen, mjölken det rumsvarma smöret, det uppvispade ägget, kardemumman och sockret.
Blanda samman ordentligt, tillsätt därefter mjölet, spara lite till utbakningen, blanda långsamt i maskin i ca 10 minuter, tillsätt sedan saltet och knåda i maskinen tre minuter till. Degen skall vara blank och mjuk.
Låt degen vila i ca 1 timma på mjölat bakbord, vik den ett par ggr under tiden, den bör ha jäst upp lite och bli puffig.
Rulla till en rulle och skär 18 lika stora bitar, runddriv till släta bullar, lägg på bakpappersklädd bakplåt, lägg på en bak-handduk, och jäs dem i skön rumsvärme i ca 2 timmar.
Sätt under tiden bullarna jäser, på ugnen på 230 grader varmluft.
När bullarna har jäst klart grädda UTAN att pensla med ägg i ca 7-9 minuter (florsockret kommer glida av om du penslar ;) )
Låt svalna helt innan du fyller med traditionell mandelfyllning eller med vaniljkräm, nutella... Och mjuk härlig vispad grädde!
Hitta mer semmel inspo