Made by Pernilla

Rimmad torskrygg med dillsmör

Föregående Nästa
Torskrygg är fantastiskt gott! När torsken rimmas blir den fastare i köttet och smakar mer. Servera med ett grönt dillsmör, mjuk potatispuré, rostade betor och morötter. Och en ljuvlig kräm på butternut pumpa! En festlig varmrätt som kommer imponera på både dig och gästerna! Att rimma och göra torsken i ugnen gör dig till en mästerkock, rysligt enkelt och rasande supergott.

Ingredienser

  • 4 st torskrygg bitar
  • 2,5 tsk salt
  • Puré:
  • 1 kg potatis mjölig sort
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 msk salt
  • Grönsaker:
  • 100 g polkabetor eller valfria rotfrukter
  • 100 g morötter
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Kräm:
  • 0.5 kg butternutpumpa
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar malen
  • 2 msk cerme fraiche den feta
  • Topping:
  • 100 g smör
  • 1 dl dill hackad
  • 1 st citron skal
  • 0,5 tsk salt

Gör så här:


Rostade betor och morötter


Rostade rotfrukter med rödbetor är gott som tillbehör till det mesta.


sätt ugnen på 200 grader.


Skala betor och morot.


Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.


Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsform.


Baka rotfrukterna i ca 30-40 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Baka tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.


Varmhåll med aluminiumfolie under tiden fisken och moset tillagas.


Sänk temperaturen på ugnen innan fisken ska in.


Butternut krämen kan du göra innan rotfrukterna


Sätt ugnen på 175 grader.


Dela och kärna ur butternuten, lägg på plåt i klyftor, ringla olivolja och havssalt på.


Rosta i ugnen i en timme.


Se till att det inte blir bränt utan bara mjukt.


Ta ut butternuten ur ugnen, låt svalna så du kan gröpa ur den utan att bränna dig.


Handmixa med salt, peppar och crème fraiche.


Precis innan servering, hetta upp krämen i en kastrull.


Torsken


Gnid in fisken med saltet och låt rimma ca 30 min.


Sätt ugnen på 120°. 


Lägg torskbitarna i en ugnsform och sätt formen i en stekpåse, så bildas det en liten ångugn inne i påsen och fisken blir perfekt. 


Tillaga fisken i ugnen tills innertemperaturen är 50º.  det tar ca 15 min.


Potatismoset


börjar du med under tiden torsken rimmas.


Börja med att salta vattnet.


Koka potatisen mjuk, ca 20 minuter, gärna under lock.


Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.


Koka upp gräddmjölk och smör i en liten kastrull så det blir varmt.


Mosa potatisen med en elvisp. När potatisen är mosad, tillsätt den varma gräddmjölken i en tunn stråle under vispning. Vispa till ett fluffig mos.


Smaka av moset med salt.


Dillsmöret


Lägg den grovhackade dillen och det rumsvarma smöret i en mixerskål.


Mixa länge tills du har ett illgrönt smör. Smaka av med salt och peppar, och hitta på ett kreativt sätt att servera smöret. Gör ägg eller rulla in i smörpapper och skär skivor.


Lägg upp på varma tallrikar och njut!



 Servera med