Made by Pernilla

Bullar med pepparkaksfyllning

Föregående Nästa
7DB3C425-14FA-45A7-A890-5AC200E2EF19.jpeg
Nu så här i adventstider, kan man bli riktigt sugen på pepparkakor och bullar! Varför behöva välja säger jag då... så en god fluffig bulle med en kladdig god fyllning med pepparkakssmak bjuder jag på! Med lite surdeg i bulldegen mina vänner, kommer du få världens kanske godaste pepparkaksbullar! Och när man jobbar med surdeg, så får man ha tålamod med tiden... Ge det ett försök och Keep an open mind :)

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 150 g ljus Surdeg
  • 5 dl mjölk 3% Fingervarm 37 grader
  • 1,2 l vetemjöl special
  • 2 dl socker
  • 150 g smör rumsvarmt eller smält
  • 3 tsk Stött Kardemumma
  • 1 tsk salt
  • Topping:
  • 1 st ägg
  • 1 msk vatten
  • pärlsocker
  • Fyllning:
  • 100 g Mandelmassa
  • 100 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 msk kanel
  • 3 tsk ingefära malen
  • 2 tsk nejlika malen

Gör så här:

 



Börja med degen.


Om du nu skulle vilja baka med surdeg, så finns det färdig att köpa i affären, Kronjäst har två olika surdegar, köp den med fullkornsvete när du bakar bullar. Har du en egen surdeg liggandes... så väck den till liv och använd den!


Värm mjölken fingervarm, 37°C, och tillsätt resterande ingredienser till degen utom saltet och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, efter 6 min, tillsätt saltet, banda ca 5 min till.


 Låt degen jäsa under bakduk i skålen i ca 30 min.vik och vänd på degen (ta degen från kanterna och vik in mot mitten, vänd hela degen med alla skarvar ner mot botten, och låt den vila en 10 minuter till)



Rör ihop fyllningen.


Blanda ihop smör, socker, mandelmassa, nejlika, ingefära och kanel till en mjuk smet.


 


Forma bullar.


Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar.


SNÄCKOR: Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta, ca 1,5 cm tjock. Bred fyllningen över hela degplattan och rulla ihop till en avlång rulle.


Skär varje rulle i ca 12 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt på en plåt med bullformar. Täck med bakduk och en stor plastpåse över bakduken.


Låt jäsa ca 3 timmar eller mer.


Bullarna ska ha blivit nästan dubbelt så stora, vara mjuka och puffiga när du försiktigt tar på dem.



NYSTAN: Dela den i två delar och kavla ut till rektanglar, ca 30x45 cm. Bred ut fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna omlott så att det blir tre lager. Platta ut dem något.


Skär ca 2 cm tjocka remsor. Tänj ut, vrid dem och forma till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.


Täck med bakduk och en stor plastpåse över bakduken.


Låt jäsa ca 3 timmar eller mer. (i rumstempratur)


Bullarna ska ha blivit nästan dubbelt så stora, vara mjuka och puffiga när du försiktigt tar på dem.


Grädda: Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna försiktigt med ägget som du vispat samman med en liten skvätt vatten och en nypa salt.


Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 8-12 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.


Ät och njut så många du orkar resten fryser du in och har till dagar du inte orkar baka :)



 


 

Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.