
Ingredienser
- 700 g vatten rumsvarmt
- 200 g durumvetemjöl
- 900 g vetemjöl special
- 20 g jäst
- 250 g vete/rågsurdeg, ganska fast
- 100 g ljus sirap eller flytande honung
- 25 g havssalt
Gör så här:
Steg 1:
Blanda alla ingredienser utom saltet.
Arbeta degen i en hushållsmaskin/assistent i 10 minuter. För hand dubbelt så länge.
Steg 2:
Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i ca. 30 minuter.
Vält upp degen på ett lätt mjölat bakbord, forma degen till 3 eller 4 st runda bollar. Låt dem vila i 10 minuter.
För att forma degen till fina limpor, platta till bollen lite lätt, vik upp ena kanten mot mitten, vik upp andra kanten mot den första kanten. Vänd den nu lite avlånga degen så du har de uppvikta kanterna på höger och vänster sida, ta nu den översta ändan och dra och tryck den tight, dra sammanlagt tre tighta drag för att forma till en liten spänstig limpa.
Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket alltså skarven uppåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla igen innan du lägger på nästa bröd. Vik resterande bollar till bröd, och låt jäsa i rumstemperatur i ca. 2-2,5 timmar. Om du vill, kan du jäsa i kylen över natten.
Har du brödkorgar, lägg bröden i dem och jäs på samma sätt.
Sätt ugnen på 230 grader och ställ en tom långpanna eller plåt på nerdesta falsen.
När bröden jäst klart, stjälp försiktigt upp dem på en plåt med bakpapper, sikta på lite vetemjöl och snitta ett långt snitt utmed ena sidan av brödet, gör vackra mönster om du vill.
Ställ in plåten i ugnen, häll genast på en dl kallt vatten på plåten du satt på nedersta falsen och stäng luckan.
Grädda bröden i ca. 15 minuter, öppna luckan och släpp ut ångan, fortsätt grädda i ytterligare 10 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader och de har en fin färg.
Tänk på att alla ugnar är olika, tiden kan därför variera, se och känn dig fram med tiden för just din ugn.
Ta ut bröden och låt dem svalna helt på galler innan du skär i dem.
Detta surdegsbröd passar utmärkt till bruschetta och såklart bara som det är!
Gör egen surdeg