Ingredienser
- 375 g vetemjöl
- 150 g ljust muscovadosocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 2 tsk ingefära
- 1 tsk nejlika
- 0,5 tsk salt
- 170 g smör
- 2 dl Mörk sirap
- 2 msk Mjölk
- Topping:
- 100 g strösocker
- 60 g florsocker
Gör så här:
Med en mixer blandar du snabbt ihop en deg, ta alla de torra ingredienserna och mixa först så allt blandas ordentligt.
Tillsätt det rumsvarma smöret i bitar, och blanda tills det blir smuligt, häll under tiden mixern går på låg hastighet sirapen och mjölken.
Mixa tills det börjar bli en klump, häll upp på bakbänken och knåda den tills den blir slät och en skön deg.
Dela degen på mitten och rulla till två rullar som du plastar in och låter ligga i kylen ett par timmar eller övernatten!
Sätt på ugnen på 180 grader.
Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Ta degen ur kylen och börja rulla till bollar, de ska vara ca 4-5 cm stora bollar. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i florsocker, det ska vara mycket florsocker på... (jag har för lite på dessa)
Placera bollarna på plåtarna med minst 3 cm mellan, de flyter ut lite men inte till helt platta!
Grädda dom i ungefär 12-15 minuter, beroende på ugn.
Låt kakorna svalna ett par minuter på plåten sen låt de kallna helt på ett galler i rumstemperatur.
Kakorna förvaras i en lufttät burk i en vecka, de som inte skulle bli uppätna, eller frys in!
De är såklart godast nya...
Tips
Du kan lätt byta ut kryddorna mot till exempel krossade polkagrisar, och byta ut lite av mjölet till kakao.
Eller göra citronkakor... byta ut mjölken mot citronsaft, och riva i massa citronskal!
Smakkombinationerna är som sagt oändliga.
Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.