Made by Pernilla

Hamburgerbröd

Föregående Nästa
Visst är det roligt att ha egengjorda grejer, och hamburgerbröd är ju rysligt fränt! Man kan göra dom runda, man kan göra dom avlånga... precis så som man vill helt enkelt! Detta receptet hittade jag på pinterest, där hittar jag mycket ;) Så omvandlingstabellen ryker varm när jag är där inne, för de flesta är utländska recept, så då blir det spännande att provbaka och se om allt stämmer :) Testa dessa och skryt för vännerna att du minsann bakat egna "hamburgesasbröd"! Lycka till och Toudelou

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 1 st ägg
  • 3 msk smält smör
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 450 g vetemjöl special
  • Topping:
  • 1 st ägg
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk sesamfrön

Gör så här:

Blanda jästen, det fingervarma varma vattnet, ägget, det smälta smöret, sockret och saltet i en degbunke, rör runt och blanda med en enkel hand visp.


Montera din assistent med degkroken, tillsätt vetemjölet, sätt igång maskinen på låg hastighet, kör ett par minuter, stanna upp ett ögonblick och känn på degen, degen skall kännas mjuk och lite kladdig, är den väldigt kladdig tillsätt lite mer mjöl. Känns den bra, knåda på låg hastighet i fem sju minuter till, degen ska bli elastisk, mjuk och följsam.


När degen är klar ska den jäsa! Låt den jäsa i degbunken som du täcker med plastfolie och en bakhanduk, den vill ha det varmt och fuktigt under sin jäsning.


Låt den jäsa i rumstemperatur, den ska jäsa ganska länge, helst två timmar!


När degen vilat sina timmar, så stjälp upp den på ett lätt mjölat bakbord, platta ut försiktigt, mjöla lätt om du tycker det behövs. Forma med händerna ut en rektangel, så blir det lätt att skära till 8 lika stora bitar.


Forma bitarna till runda bullar, låt bullarna vila ett par minuter så spänningen försvinner. Gör sedan platta bullar genom att ta bullen i handen använda fingrarna genom att försiktigt dra och platta ut bullarna till platta 1,5 cm tjocka bröd.


Placera bröden på en plåt med bakpapper, mjöla lätt, täck med en bakduk, och lägg en plastpåse på bakduken, så kommer bröden få det mysigt!


Låt de jäsa i en timma!



Sätt på ugnen på 190 grader. Varmluft eller vanlig spelar ingen roll.


När de jäst klart, vispa samman ett ägg med lite mjölk, pensla bullarna försiktigt , du vill inte trycka sönder luften som finns.


Strö över sesamfrön och grädda i ca 15-17 minuter, de ska vara gyllenbruna och fina.


Bröden ska svalna helt innan du delar på dom.


Rosta eller stek till den skurna sidan innan du fyller den med den typ av hamburgare du föredrar...kött, svamp, kyckling, pulled aubergine, sallad, såser... Bit och njut av dina egenbakade fantastiska hamburgerbröd!