Våfflor till en söndagsfrukost är väl en dröm!?
Och dessa jag brukar göra är fluffiga matiga våfflor, som passar utmärks till frukost...eller en rejäl fika om man inte har något fikaaktigt hemma när man får oväntat besök =)
Läckra våfflor som passar lika bra till mellanmål eller kvällsmat som till frukosten.
I receptet är det bara grejer som man oftast har hemma...
Jag använder ett belgiskt våffeljärn, men det fungerar alldeles utmärkt att grädda i ett vanilgt järn som gör tunna våfflor.
Receptet blir ca 12 - 15 tjocka våfflor, gräddar du i ett vanligt våffeljärn kommer du få ut många fler.
Lycka till och hoppas du kommer få en underbar söndagsfrukost!
Toudelou
Ingredienser
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 2 st äggulor
- 4,5 dl mjölk
- 125 g smör smält
- 2 st äggvitor vispade till hårt skum
Gör så här:
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke.
- Blanda därefter ihop äggulor, mjölk och det smälta smöret i en annan bunke och rör ner i mjölblandningen under omrörning så att det inte klumpar sig.
- Vispa äggvitorna hårt tillsätt några teskedar med socker under tiden, så det blir som en maräng, och vänd ner i smeten. Smeten blir fluffig och tjock.
- Grädda våfflorna i ett våffeljärn och smöra laggen emellanåt.
- Servera med vispad grädde och valfri god sylt!
- Ett nybryggt gott kaffe och du kan drömma dig bort på hotell :)
Testa även
Tips
Vill du ha mer matiga våfflor kan du byta ut vetemjölet mot ett lite grövre mjöl, du kanske behöver öka på mjölken lite, eftersom ett grövre mjöl suger mer vätska.
Vill du göra våfflorna mjölkfria, så byt enkelt ut mjölken och smöret mot mjölkfria produkter.
Glutenfria, byt ut mjölet mot en glutenfri mjölmix!