Made by Pernilla

BAO bröd

Föregående Nästa
IMG_0806.jpg
Skulle du kunna tänka dig att baka egna BAO bröd? Ganska enkelt, med få ingredienser. Ljuvligt mycket godare än "köpebröd"... Med enkla medel får du till de fluffigaste små lätta molnbröd, som du dessutom vet exakt vad de innehåller. De bröd du kan köpa i frysen, har oftast en lååååång innehållsförteckning. Vita och perfekta... Här är ett grundrecept på ca 20 st. vackert operfekta, som du kan frysa ner om det blir några över, och ångar bara om dem på nytt när BAO begäret flyger på :)

Ingredienser

  • 20 st Bakplåtspapper 10 x 10 cm bitar
  • 360 g vetemjöl
  • 4 g Bakpulver
  • 5 g Torrjäst
  • 35 g Strösocker
  • 35 g Rapsolja
  • 200 g Vatten max 42 grader
  • 0.5 dl Rapsolja att pensla med

Gör så här:

Börja med att klippa ut 20 st. 10 x 10 cm stora fyrkanter av bakplåtspapper, lägg åt sidan.


Häll mjöl, bakpulver, jäst och socker i en stor skål. Blanda vegetabilisk olja och vatten i en separat skål. Tillsätt vatten och olja i mjölblandningen.Rör om med en slickepott för att blanda tills degen går ihop. Töm ut på en arbetsyta och knåda i 5 minuter eller tills den är slät, tillsätt lite extra mjöl om degen fastnar på händerna. Lägg tillbaka degen i blandningsskålen, täck över med plast, bakduk, och låt vila i rumstemperatur i 90 minuter eller tills den är dubbelt så stor.


När den har jäst, flytta degen till en arbetsbänken och pudra lätt med mjöl. Knåda den i 5 till, målet här är att ta bort så många luftbubblor som möjligt. 


Kavla ut degen till ca 1 cm tjock. Använd en 8 cm diameter stansning  (eller liknande med samma diameter) för att skära ut rundlar. Ta bort överflödig deg. Kavla ut överflödet på nytt och stansa ut tills degen är slut.


Doppa fingrarna i vegetabilisk olja och sprid oljan lätt över rundlarnas yta. 


Vik rundlarna på mitten, lägg på de fyrkanterna med bakplåtspapper som du tidigare förberedde, och platta till något med kaveln. 


Lägg dem på en stor bambuångare eller på en plåt. Upprepa med resterande deg.


Täck de vikta rundlarna och ställ åt sidan för att jäsa i 30 minuter.


Fyll en lämplig gryta en tredjedel med vatten och när vattnet kokar, placera bambuångaren över woken och ånga bullarna i 12 minuter. Lyft av bambukorgen av värmen (lyft inte på locket) och låt bullarna vila i 5 minuter. 


Ånga på samma sätt tills alla små baos är klara.


Bröden kan göras upp till en dag i förväg, de går även superbra att frysa i en månad, och ångas för att värmas upp innan servering.


Visa detta inlägg på Instagram


Ett inlägg delat av Pernilla (@madebypernilla)
Fyll de luftiga små bröden med stekt fläsk, hoisinsås, inlagd gurka, koriander och majonnäs.


Eller friterad kyckling, chili majonnäs något picklat.Friterad tofu, torsk, svamp om du vill ha dem vegetariska.


Fyll med det du tycker om, tänk något krispigt, något picklat, något spicy, och något krämigt. Toppen gott! 


 Gott till

Tips

Har du ingen bambukorg så fungerar ett durkslag nästan lika bra. 

Ångkoka allt i ett durkslag som du placerar ovanpå grytan. En skvätt vatten i botten av kastrullen och ett lock ovanpå och du har en alldeles perfekt ångkokare.