Läsarnas recept

Valborgsskagen

Föregående Nästa
Foodfolder_valborgsskagen.jpeg

Denna förrätt ska efterlikna en valborgs (maj-) brasa där dillkvistar utgör gräsmattan under elden, skagenröran är de vita kolresterna och löjrommen är glöden i brasan. Smördegs”stockarna” utgör brasans stockar och så kan man ev finriva morrot eller rödbeta och strö över lite som flammor.

Ingredienser


Stockar och botten
• 1 Rulle Smördeg (ICA:s)
• 1 Ägg
• 1 knippe dill
• Flingsalt


Skagenröra


• 0,5 kg räkor


• 1 dl majonnäs (gärna hemmagjord)
• 0,5-1 dl creme fraiche
• 0,5 tsk dijonsenap
• 0,5 knippe finskuren dill
• ½ finhackad liten rödlök
• salt och peppar
• 80-100g Löjrom/Stenbitsrom


Ev. en morot eller rödbeta


OBS! Alla stockar behöver inte vara exakt lika långa och del kan gräddas lite hårdare för att se lite brända ut.


Gör så här


Förbered ”Stockar” och botten
1. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
2. (kavla ut smördegen tunnare om det är smördegsplattor och inte en rulle)
3. Stockarna: Skär 3-5mm breda och ca 7-10cm långa remsor av den tunna smördegen och pensla med uppvispat ägg och strö på lite flingsalt och lägg stockarna på ugnsplåten.
4. Botten: skär ut 4 plattor i kvadrater med sidan ca 8 cm och lägg på plåten vid stockarna.
5. Skär 5 mm breda och 7,5 cm långa remsor tunn smördeg och lägg dessa som en ram på plattorna och pensla ramen med uppvispat ägg. Picka plattorna med en gaffel.
6. Grädda stockar och plattor i 200 grader i ca 10 min eller de fått en fin gyllenbrun färg och lite bränt (ska ju föreställa lite brända stockar).
7. Låt svalna


Skagenröra


8. Hacka räkorna och blanda dem med creme fraiche, majonnäsen, dijonsenap, rödlök, dill och kryddorna.


Montering


9. Lägg bottenplattan på dillkvistar som sticker ut under plattan på varje tallrik (se bild)
10. Fördela skagenröran på plattorna.
11. Lägg på löjrom ovanpå skagenröran
12. Placera ut ”stockarna” som på en brasa (se bilden)
13. Finriv ev en morot eller rödbeta och strö på lite som flammor.


Gott till