Läsarnas recept

Sparris soppa med citronjuice

Föregående Nästa
00000000-0000-0000-0000-000000000000-IMG_9450
Super god sparris soppa och lätt att göra.
Ingredienser:
• 2 gula lökar, finhackad
• 2 potatisar, skalade och tärnade
• 1 knippe sparris (cirka 200-350 g), skurna i bitar (slutet borttaget)
• 1 msk olivolja eller smör
• Saften från en halv citron
• 2 dl vatten eller grönsaksbuljong
• 2 dl crème fraîche
• Salt och peppar efter smak
• (valfritt) Färsk gräslök eller persilja för garnering

Instruktioner:
1. Förberedelser: Skala och hacka löken fint. Skala och tärna potatisen.
2. Stekning: Värm oljan eller smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt löken och potatisen och stek tills löken är mjuk och potatisen börjar få färg, cirka 5-7 minuter.
3. Förbered sparrisen: Skär av de träiga ändarna på sparrisen. Skär resten av sparrisen i halvor. Koka sparrisbitarna i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter, tills de mjuknar något. Låt rinna av.
4. Smaksättning: Tillsätt citronsaften till stekpannan med lök och potatis och låt allt fräsa en minut så att citronen får ge smak.
5. Vätska: Häll över vattnet eller grönsaksbuljongen i pannan. Rör om och låt småkoka i cirka 10 minuter, tills potatisen är mjuk.
6. Krämighet: Tillsätt crème fraîche och låt soppan sjuda ytterligare några minuter tills den är genomvarm och krämig. Smaka av med salt och peppar.
7. Mixa: Använd en stavmixer för att mixa soppan tills den är slät. Om du vill ha en lite grövre konsistens kan du lämna några bitar hela.
8. Servera: Häll upp soppan i skålar och toppa gärna med finhackad gräslök eller persilja för extra smak och färg.

Tips: För en extra lyxig touch kan du toppa soppan med en klick crème fraîche och rostade brödkrutonger.