Mud Cookie kallar jag mina kakor som är mjuka och kladdiga i mitten, med någon form av fyllning. Denna gång med hallonsylt, då det är en fusion med vår klassiska Hallongrotta. Detta blir alltså kladdkake-versionen av hallongrotta! Dessutom har jag adderat vit choklad i kakdegen. Avslutningsvis är de dekorerade med vit choklad och frystorkade hallon.
Ingredienser
Ca 20-21 st
150 g smör
315 g vetemjöl
3/4 tsk flingsalt
0,5 tsk bikarbonat
180 g råsocker
2 ägg
150 g vita chokladprickar
En halv burk hallonsylt – jag använder Bobs gjorde på 100 % frukt och bär
150 g vita chokladprickar och frystorkade hallon till dekoration
Gör så här
Smält smör. Blanda de torra ingredienserna. Blanda smöret med socker. Tillsätt ägg och vispa på lägre hastighet i ca 5 minuter. Vänd ner mjölblandningen och tillsätt chokladprickar, rör ihop till en deg. Rulla in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader.
Dela degen i ca 40 g stora bitar, ta en del av biten och platta ut som ett lock. Rulla resterande av degbiten till en boll. Tryck ett hål (för fyllning) och placera på plåt med avstånd emellan. Fyll varje boll med sylt och lägg sedan på deglocket, platta försiktigt till runt kanterna så inte sylt rinner ut under gräddning. Jag brukar grädda ca 9-10 st/plåt.
Överkurs: Direkt när de kommer ut ur ugnen brukar jag använde en rund metall-kakstans och placera ovanpå varje kaka och sedan snurra för att de ska bli perfekt runda.
Temperera vit choklad. Är du osäker på hur man gör har Arla en enkel guide, googla "Arla, temperera choklad". Fyll en spritspåse med tyll med litet hål (eller använd en sked) och ringla chokladen över varje kaka. Strössla sedan över frystorkade hallon.
Jag förvarar mina Mud Cookies i kylskåp och de klarar sig några dagar. Går dock lika bra att frysa in så det brukar jag göra på direkten, om jag inte går en utdelningsrunda till nära och kära:)
Kika in på min Insta och följ mig!
Vill du också lägga upp ditt recept? Läs vidare i länken nedan