Jill Johnson

Frasiga zucchiniplättar med tzatziki

Föregående Nästa
foodfolder-zucchini-plattar-1.jpeg (1)
En storfavorit när det gäller vegetariska rätter på Kreta. Det finns många varianter, det här är vår vän Revekkas specialare. De är rent ut sagt himmelskt goda. Perfekt att servera med tzatziki och mitt senaste rosévin Nashville Stories Organic Rosé. Recepten kommer från min och Maria Molin Ljunggrens kokbok - Jill & Marias Taverna.

Ingredienser

  • 4 st små zucchini
  • 1 st liten riven lök
  • 1 st ägg
  • 150 g fetaost, smulad
  • 0,5 dl valfri riven ost
  • 2 dl färskriven kefalotiri, alt. parmesan
  • 2 msk hackad färsk mynta
  • 0,5 dl ströbröd
  • olja tex majsolja
  • 2 dl vetemjöl alt glutenfritt mjöl
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Sås:
  • 0,5 st gurka
  • salt
  • 5 dl grekisk yoghurt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinger
  • 1 kruka(or) dill

Gör så här:

Frasiga zucchiniplättar


Riv zucchinin på det grövsta på rivjärnet. Salta och låt rinna av i sil eller durkslag. Låt stå och dra i cirka 20 minuter och pressa sedan ur all vätska.


Blanda zucchini, lök, ägg och de tre olika sorternas ost i en stor bunke.


Tillsätt mynta, ströbröd, salt och peppar. Arbeta ihop till en ganska kladdig smet och låt vila i kylen i 15 minuter.


Fukta händerna och forma till små plättar.


Hetta upp väldigt generöst med olja i en stekpanna, cirka 2-3 cm höjd i pannan. Vänd plättarna i mjöl och stek sedan i omgångar i 2-3 minuter per sida eller tills de fått fin frasig yta och blivit lätt gyllenbruna.


Låt rinna av på hushållspapper. Serveras helst medan de fortfarande är lite småvarma.


De här gröna biffarna är kalasgoda med en klick tzatziki.


TZATZIKI PÅ VÅRT sätt


Tzatziki Egentligen kommer den här varianten på tzatziki från Thessaloniki på fastlandet, men vår vän Areti har gjort den till sin och nu är det vår favorit. Hennes pappa blev 103 år gammal, hon är övertygad om att det är yoghurtens, olivoljans och vinets förtjänst. 


Skala och riv gurkan grovt. Strö över salt och låt stå i 20 minuter. 


Skölj och krama noga ur all vätska. 


Blanda yoghurt, vitlök, olivolja och vinäger. 


Rör ner dillen och smaka av om det behövs mer salt. 


Låt stå en stund och samla smak.

Tips

Recepten kommer från Jill Johnson och Maria Molin Ljunggrens kokbok Jill & Marias Taverna som är inspirerad från Kreta.

Bilderna är tagna av Ulrika Ekblom.

KÖP KOKBOKEN HÄR >> Jill & Marias taverna - Medelhavsmaten från vårt Kreta