Hos Niskas

Wellington på vilt

Föregående Nästa
Hjortwellington wellington på vilt
Jag älskar att titta på matlagning program och hur många gånger har man inte sett kockar fått skäll av Mr Gordon Ramsey för deras wellingtons! Denna är gjord på viltkött och skäll kommer ni definitivt inte att få!

Ingredienser

  • 700 g Hjortytterfilé
  • 2 msk Matolja
  • 1 msk Salt
  • 1 msk Grönpeppar
  • 0.5 msk Enbär
  • 10 g Smör
  • 2 st Smördeg Färsk på rulle
  • 8 skiva(or) Lufttorkad skinka
  • 4 msk Dijon senap
  • 2 st Ägg
  • Fyllning:
  • 1 st Gul lök Stor
  • 300 g Kantareller
  • 2 själk(ar) Timjan
  • 50 g Smör

Gör så här:

1. Putsa hjorten och gnid in den med matolja.


2. Mortla ihop salt, grönpeppar och enbär - gnid in kryddorna på köttet.


3. Hetta upp en stekpanna, bryn köttet snabbt i lite olja så att köttet får färg, tillsätt smör och ös köttet ett par gånger. Här ska alltså inte köttet stekas klart utan bara få färg och smak. Låt köttet svalna.


4. Finhacka lök 


5. Stek löken med kantarellerna i smör tills de blivit mjuka och lätt gyllenfärgade - är det förvällda kantareller låt de stekas i torr stekpanna själva först så att all vätska försvinner. Krydda svamp och löken med timjan och lite salt och peppar. Låt svalna.


6. Mixa lök och svampblandningen ( snabbt - gör inget om det är lite textur kvar


7. Rulla ut smördegen (använd alltid färsk blir så mycket bättre!) Dela arket mitt i tu. 


8. Lägg två skivor av lufttorkad skinka på ett ark - bred ut 1/4 av svamp och löken på skinkan.


9. Pensla köttbitarna med dijonsenap 


10. Lägg köttet i mitten - pensla kanterna på smördegen med vispad äggula - vik ihop till ett paket - se till att det inte finns några öppningar. Smördegsspill kan skäras bort. 


11. Linda in varje paket i plastfilm och låt vila 


12. Sätt ugnen på 175 grader


13. Pensla paketen med uppvispat ägg och grädda i ugnen till önskad temperatur - 52-54 grader ca. Jag gillar mina kring 50 grader - men det är en smaksak! 


14- Låt paketen vila i ca 7-10 min före de skärs upp.


15. Servera med valfria tillbehör, jag älskar blåbärssås till detta och inlagda kantareller! 


 


Lycka till! 


Gott till


 



Gott till