Hos Niskas

Sotad lax

Föregående Nästa
sotad_lax
Ursprungsreceptet kommer från Bröderna Timells kokbok - så jästans bra att ni bara måste måste prova! MÅSTE! Självklart på vårt julbord!

Ingredienser

  • 400 g Laxfilé
  • 1 st Purjolök
  • 2 msk Sesamfrön
  • 1 tsk Chiliflakes
  • 1 krm Salt och Svartpeppar
  • Sås:
  • 1,5 dl Japansk Soja
  • 0,5 tsk Wasabi
  • 1 st Pressad lime
  • 1 msk Vatten

Gör så här:


  1. Värm ugnen till 100 grader

  2. Dela purjolöken och skölj den noga, skär i mindre bitar och låt de torka i ugnen tills de är kolsvarta och snustorra

  3. Skärlaxfilén i lagom tjocka avlånga bitar

  4. Rosta sesamfrön i en torr het panna, tillsätt chiliflakes, salt och peppar

  5. Kör purjolöken i mixern en snabb sväng - annars går det att sätta i en plastpåse och banka sönder purjolöken

  6. Blanda purjolöksaskan med sesamfrö blandningen

  7. Rör ihop ingredienserna till dippen

  8. Rulla fisken i purjolöksaskan och doppa i sojadippen

  9. Servera med en dutta wasabi om du vill ha mer hetta!


 

Tips

Använd gärna salmalax, den paketeras nästan innan den hunnit ur havet, den smakar Så mycket bättre! Ok lite dyrare men lätt värt det!