Sambal Halstrade Pilgrimsmusslor med sauterad savoykål, prosciuttochips samt balsamvinägerreduktion smaksatt med tryffel
En suverän förrätt med pilgrimsmussla i fokus!
Ingredienser
- 12 st Pilgrimsmusslor
- 1 msk Smör
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 msk Sambal Oelek
- Tillbehör:
- 2 st Schalottenlök
- 12 blad Savoykål
- 0,5 dl olivolja
- Sås:
- 0,5 dl Strösocker
- 1 msk Kycklingfond
- 2 dl Balsamvinäger
- 1 msk Tryffelolja
- Topping 1:
- 12 skiva(or) Prosciutto
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader. Finhacka schalottenlök och fräs den i lite olivolja i en stekpanna tills löken mjuknat utan att ta färg
- Sätt socker i en kastrull. Värm och rör om tills sockret blivit lite gyllene i färgen. Tillsätt då fond och balsamvinäger och låt det sjuda långsamt till en sirap
- Lägg ut prosciuttoskinkan på ett bakplåtspapper - värm i ugnen ca 10 min tills den hårdnat till ett chips. Ta ut och låt svalna - gärna på hushållspapper
- När skinkan är i ugnen och reduktionen sjuder på spisen, hackas Savoykålen
- Lägg kålen i pannan med löken och stek tills kålen blivit grönare men inte bränd, smaka av med salt och svartpeppar
- Nu till musslorna - doppa en pensel i sambal oelek burken, försök att få med så lite "bitar" som möjligt utan mest vätska. Pensla detta rikligt på musslorna, salta och peppra dem.
- Värm en stekpanna tills den är riktigt het, lägg först då i smör och olja. När smöret smält och fått lite färg stek musslorna 1-2 min på vardera sidan (tiden beror på tjockleken på musslorna) Ta upp musslorna och ställ åt sidan
- Nu är det att tillsätta tryffeloljan i reduktionen, mixa den med stavmixer så blandas oljan i ordentligt
- Dags att lägga upp
Tips
Drick en bra Viognier från Rhônedalen i Frankrike till denna maträtt!