Hos Niskas

Sambal Halstrade Pilgrimsmusslor med sauterad savoykål, prosciuttochips samt balsamvinägerreduktion smaksatt med tryffel

Föregående Nästa
Sambalhalstrad Pilgrimsmussla
En suverän förrätt med pilgrimsmussla i fokus!

Ingredienser

  • 12 st Pilgrimsmusslor
  • 1 msk Smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk Sambal Oelek
  • Tillbehör:
  • 2 st Schalottenlök
  • 12 blad Savoykål
  • 0,5 dl olivolja
  • Sås:
  • 0,5 dl Strösocker
  • 1 msk Kycklingfond
  • 2 dl Balsamvinäger
  • 1 msk Tryffelolja
  • Topping 1:
  • 12 skiva(or) Prosciutto

Gör så här:


  1. Sätt ugnen på 220 grader. Finhacka schalottenlök och fräs den i lite olivolja i en stekpanna tills löken mjuknat utan att ta färg

  2. Sätt socker i en kastrull. Värm och rör om tills sockret blivit lite gyllene i färgen. Tillsätt då fond och balsamvinäger och låt det sjuda långsamt till en sirap

  3. Lägg ut prosciuttoskinkan på ett bakplåtspapper - värm i ugnen ca 10 min tills den hårdnat till ett chips. Ta ut och låt svalna - gärna på hushållspapper

  4. När skinkan är i ugnen och reduktionen sjuder på spisen, hackas Savoykålen

  5. Lägg kålen i pannan med löken och stek tills kålen blivit grönare men inte bränd, smaka av med salt och svartpeppar

  6. Nu till musslorna - doppa en pensel i sambal oelek burken, försök att få med så lite "bitar" som möjligt utan mest vätska. Pensla detta rikligt på musslorna, salta och peppra dem.

  7. Värm en stekpanna tills den är riktigt het, lägg först då i smör och olja. När smöret smält och fått lite färg stek musslorna 1-2 min på vardera sidan (tiden beror på tjockleken på musslorna) Ta upp musslorna och ställ åt sidan

  8. Nu är det att tillsätta tryffeloljan i reduktionen, mixa den med stavmixer så blandas oljan i ordentligt

  9. Dags att lägga upp


 

Tips

Drick en bra Viognier från Rhônedalen i Frankrike till denna maträtt!