Hos Niskas

Rabarberconsommé med jordgubbar och philadelphiamousse

Föregående Nästa
foodfolder-rabarber-consumme.jpeg
Vad är mer sommar än solvarma jordgubbar och nyskördad rabarber! Här nedan hittar ni ett härligt consommé recept med smak av sommar, sol och kliande myggbett!

Ingredienser

  • Buljong:
  • 2 dl Vatten
  • 2 dl Strösocker
  • 500 g Rabarber
  • 0.5 st Vaniljstång
  • 2 msk Saften från Lime
  • Tillbehör:
  • 1 dl Vispgrädde
  • 1 msk Mjölk
  • 1 msk Strösocker
  • 0.5 st Vaniljstång
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1 st Gelantinblad
  • Dekorering:
  • 12 st Jordgubbar

Gör så här:


  1. Koka upp vatten och socker till en sockerlag

  2. Skala rabarbern, spara en fin stjälk och skär resten i småbitar. Koka bitarna i lagen ett par minuter tills de är mjuka - sila genom en finmaskig sil och spara saften. (Moset som är över är gott som tårtfyllning, på rostade mackor eller varför inte i frukostfilen!) 

  3. Koka upp saften en gång till med den snittade och urskrapade vaniljstången.

  4. Sila återigen saften, smaka av med limesaft

  5. Skär den sparade rabarberstången i så långa bitar som önskas och sen i tunna tunna skivor på längden.

  6. Lägg skivorna i den varma saften och låt svalna i kyl 

  7. Moussen - vispa grädden lätt. Smält sockret i mjölken med en snittad och urskrapad vaniljstång.

  8. Sila mjölken över osten och mixa slätt med stavmixer 

  9. Smält ett gelantingblad i 1 msk av ostsmeten och vänd ner ordentligt

  10. Vänd sedan ner grädden och rör till en jämn massa 

  11. Låt svalna i kyl 

  12. I botten på serveringsskålarna lägg ett par av rabarberskivorna och skivade färska jordgubbar.

  13. Häll på consommé och ett fint ägg av moussen.

  14. Jag serverar min efterrätt med brynt vitchoklad och körvel men det är även gott med smulade kolakakor till! 

  15. Sommaren serverad i en tallrik! 


Som dessertvin väljer jag alltid en moscato d'asti när det kommer till färska bär och somriga fruktiga desserter! Ps. För ett alkoholfritt alternativ testa Tosterups cider.


Gott till

Tips

 Lyssna på podden via SpotifyAcast eller iTunes.