Vad är mer sommar än solvarma jordgubbar och nyskördad rabarber! Här nedan hittar ni ett härligt consommé recept med smak av sommar, sol och kliande myggbett!
Ingredienser
- Buljong:
- 2 dl Vatten
- 2 dl Strösocker
- 500 g Rabarber
- 0.5 st Vaniljstång
- 2 msk Saften från Lime
- Tillbehör:
- 1 dl Vispgrädde
- 1 msk Mjölk
- 1 msk Strösocker
- 0.5 st Vaniljstång
- 100 g Philadelphiaost
- 1 st Gelantinblad
- Dekorering:
- 12 st Jordgubbar
Gör så här:
- Koka upp vatten och socker till en sockerlag
- Skala rabarbern, spara en fin stjälk och skär resten i småbitar. Koka bitarna i lagen ett par minuter tills de är mjuka - sila genom en finmaskig sil och spara saften. (Moset som är över är gott som tårtfyllning, på rostade mackor eller varför inte i frukostfilen!)
- Koka upp saften en gång till med den snittade och urskrapade vaniljstången.
- Sila återigen saften, smaka av med limesaft
- Skär den sparade rabarberstången i så långa bitar som önskas och sen i tunna tunna skivor på längden.
- Lägg skivorna i den varma saften och låt svalna i kyl
- Moussen - vispa grädden lätt. Smält sockret i mjölken med en snittad och urskrapad vaniljstång.
- Sila mjölken över osten och mixa slätt med stavmixer
- Smält ett gelantingblad i 1 msk av ostsmeten och vänd ner ordentligt
- Vänd sedan ner grädden och rör till en jämn massa
- Låt svalna i kyl
- I botten på serveringsskålarna lägg ett par av rabarberskivorna och skivade färska jordgubbar.
- Häll på consommé och ett fint ägg av moussen.
- Jag serverar min efterrätt med brynt vitchoklad och körvel men det är även gott med smulade kolakakor till!
- Sommaren serverad i en tallrik!
Som dessertvin väljer jag alltid en moscato d'asti när det kommer till färska bär och somriga fruktiga desserter! Ps. För ett alkoholfritt alternativ testa Tosterups cider.
Gott till