Hos Niskas

Pasta Vongole

Föregående Nästa
Pasta vongole
Förmodligen världens absolut godaste maträtt - alla kategorier!

Ingredienser

  • 350 g Spagetti eller Linguine
  • Sås:
  • 1 kg Vongolemusslor - hjärtmusslor
  • 1 dl Olivolja
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 1,5 dl Vitt vin
  • 1 st Chili - gärna röd
  • 1 tsk Salt
  • Topping 1:
  • 1 näve(ar) Persilja

Gör så här:

 



  1. Lägg vongolemusslorna eller hjärtmusslor i kallt vatten med en ordentlig näve salt -Låt dem ligga i ca 1 timme, byt gärna vatten efter 30 min och fyll på med mer salt. Det ska verkligen vara saltvatten - Då öppnas de eftersom de känner sig hemma i det salta vattnet och de spottar ut eventuell sand de har kvar i musslan

  2. Skölj sedan vongolemusslorna ordentligt under rinnande vatten. Kasta alla musslor med trasigt skal.

  3. Ta och skiva vitlök, jag föredrar vanliga klyftor istället för solo vitlökarna, i min värld har de en bättre smak.

  4. Värm olja i en kastrull, häll i musslor, därefter vitlöken, vitt vin och täck med lock, låt det ångas i 1 -2 minuter, smaka av med salt och finhackad chili.

  5. Koka pastan i saltat vatten, sila av den riktigt al dente, vänd ner pastan i vongolesåsen.

  6. Tillsätt persilja och servera.


Tips

Hittar man inte färska vongolemusslor så går det att ersätta mot hjärtmusslor eller blåmusslor - hittar man inte färska musslor alls så går det att ta extra fina musslor på burk ca 400 g