
Förmodligen världens absolut godaste maträtt - alla kategorier!
Ingredienser
- 350 g Spagetti eller Linguine
- Sås:
- 1 kg Vongolemusslor - hjärtmusslor
- 1 dl Olivolja
- 4 st Vitlöksklyftor
- 1,5 dl Vitt vin
- 1 st Chili - gärna röd
- 1 tsk Salt
- Topping 1:
- 1 näve(ar) Persilja
Gör så här:
- Lägg vongolemusslorna eller hjärtmusslor i kallt vatten med en ordentlig näve salt -Låt dem ligga i ca 1 timme, byt gärna vatten efter 30 min och fyll på med mer salt. Det ska verkligen vara saltvatten - Då öppnas de eftersom de känner sig hemma i det salta vattnet och de spottar ut eventuell sand de har kvar i musslan
- Skölj sedan vongolemusslorna ordentligt under rinnande vatten. Kasta alla musslor med trasigt skal.
- Ta och skiva vitlök, jag föredrar vanliga klyftor istället för solo vitlökarna, i min värld har de en bättre smak.
- Värm olja i en kastrull, häll i musslor, därefter vitlöken, vitt vin och täck med lock, låt det ångas i 1 -2 minuter, smaka av med salt och finhackad chili.
- Koka pastan i saltat vatten, sila av den riktigt al dente, vänd ner pastan i vongolesåsen.
- Tillsätt persilja och servera.
Tips
Hittar man inte färska vongolemusslor så går det att ersätta mot hjärtmusslor eller blåmusslor - hittar man inte färska musslor alls så går det att ta extra fina musslor på burk ca 400 g