Hos Niskas

Murkelsås

Föregående Nästa
Murkelsås tjälknöl
Här kommer mitt absoluta favoritrecept på murkelsås!

Ingredienser

  • Sås:
  • 25 g Murklor torkade
  • 2 st Schalottenlök
  • 2 msk Smör
  • 2 tsk Timjan finhackad
  • 3 msk Viltfond
  • 1 dl Torrt Vitt vin
  • 2,5 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Salt
  • 1 krm Svartpeppar
  • 1 msk Gele röd eller svartvinbärs

Gör så här:

Glöm inte att förvälla torkade murklor enligt konstens alla regler - jag brukar blötlägga de över natten och sen skölja dem ordentligt och INTE använda spadet!


Färska stenmurklor skall sköljas i flera vatten och sen ska de kokas i rikligt med vatten (3 gånger svampens volym) ca 10 min och sen hälls det vattnet bort! Skölj sen ordentligt under rinnande vatten!


Koka färska toppmurklor i lite vatten i 5-10 min - detta spadet kan användas


Nu till såsen!



  1. Hacka schalottenlök fint, fräs i smör i en stekpanna ca 5 min

  2. Haka under tiden murklorna ganska fint

  3. Tillsätt murklorna och timjan till löken, låt småputtra i ca 5 min till

  4. Tillsätt viltfond och sen vinet

  5. Koka i ytterligare 5 min

  6. Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar samt gelen

  7. Låt detta puttra ett tag gärna 20 min på låg värme för att smakerna skall komma fram

  8. Om det behövs spä med lite vatten eller med lite grädde