Här kommer mitt absoluta favoritrecept på murkelsås!
Ingredienser
- Sås:
- 25 g Murklor torkade
- 2 st Schalottenlök
- 2 msk Smör
- 2 tsk Timjan finhackad
- 3 msk Viltfond
- 1 dl Torrt Vitt vin
- 2,5 dl Vispgrädde
- 1 tsk Salt
- 1 krm Svartpeppar
- 1 msk Gele röd eller svartvinbärs
Gör så här:
Glöm inte att förvälla torkade murklor enligt konstens alla regler - jag brukar blötlägga de över natten och sen skölja dem ordentligt och INTE använda spadet!
Färska stenmurklor skall sköljas i flera vatten och sen ska de kokas i rikligt med vatten (3 gånger svampens volym) ca 10 min och sen hälls det vattnet bort! Skölj sen ordentligt under rinnande vatten!
Koka färska toppmurklor i lite vatten i 5-10 min - detta spadet kan användas
Nu till såsen!
- Hacka schalottenlök fint, fräs i smör i en stekpanna ca 5 min
- Haka under tiden murklorna ganska fint
- Tillsätt murklorna och timjan till löken, låt småputtra i ca 5 min till
- Tillsätt viltfond och sen vinet
- Koka i ytterligare 5 min
- Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar samt gelen
- Låt detta puttra ett tag gärna 20 min på låg värme för att smakerna skall komma fram
- Om det behövs spä med lite vatten eller med lite grädde