Måste vara min favorit till alla högtider - en god risotto! Denna med hummer och galet mycket parmesan är bara fantastiskt bra!
Ingredienser
- 1 st Hummer
- 1 l Vatten
- 4 msk Koncentrerad hummerfond
- 1 st Shalottenlök finhackad
- 1 st Vitlöksklyfta finhackad
- 3 msk Olivolja
- 1,5 dl Arborioris
- 0,5 dl Vitt torrt Vin
- 75 g Riven parmesan till risotton
- 15 g Smör
- 1 st Salladslök fint skivad
- 1 msk Chili röd finhackad
- 1 msk Citron pressad
- 1 krm Salt
- 1 krm Vitpeppar
- Dekorering:
- 20 g Parmesan hyvlad
- 1 själk(ar) Dill
Gör så här:
- Stycka hummern - det finns massor av tips på Youtube om hur man gör på bästa sätt, titta! Glöm bara inte att ta bort tarmen och glöm inte att ta ur köttet ur klorna
- Lägg klokött och stjärtbitarna på ett ugnsfat och droppa över lite olivolja
- Koka upp vatten och tillsätt sedan koncentrerad hummerfond - håll detta varmt på spisen - inte kokande men varmt
- Värm lök och vitlök i olivolja i en sauteuse, rör med träsked.
- När löken är blank tillsätt det råa riset
- Fräs i ca 30 sekunder
- Slå på vinet och låt det koka in nästan helt
- Tillsätt nu eftersom av buljongen, ett par matskedar varje gång
- Riset kommer suga åt sig av buljongen allteftersom
- Detta tar lite tid så misströsta inte
- Rör hela tiden varsamt
- När riset är nästan färdigkokt - det skall inte bli en gröt utan ha en liten kärna kvar i kornen så vänds riven parmesan ner med smöret
- Fortsätt röra tills det smält in
- Vänd ner hackad salladslök och lite finhackad chili
- Smaka av med salt, vitpeppar och pressad citron
- Värm hummerklorna och stjärtarna i 100 gradig ugn i ca 2 minuter
- Lägg upp risotto, hummer och mer riven parmesan
Tips
Ta inte det billigaste risottoriset / arborioriset - välj kvalitet - det gör hela skillnaden!
Allt av buljongen går kanske inte åt - oroa inte för det!