Hos Niskas

Matlagning utomhus

Föregående Nästa
hos-niskas-moule

Bara att erkänna det - alla mat som lagas äts utomhus smakar bäst!

Jag älskar att laga mat utomhus - över öppen eld, på grillen, i röken!


Det bästa man kan äta är Fisksoppa gjord i muurikka woken över öppen eld, eller moules marinière. En annan favorit är också våfflor som steks i våffeljärnet då det sprakar om elden - serverat med onödigt mycket hjortronsylt och vispad grädde. Maten smakar bättre utomhus, upplevelsen blir starkare. Men det godaste måste nog ändå vara den där på tok för hårt grillade korven med sot över hela - jo det är nog min favorit


Det är en speciell känsla med elden som sprakar och doften som sprider sig.


På somrarna blir det ofta spontanluncher runt på granngårdarna här där vi bor - vi ser ni eldar - vi kommer över och lånar er eld till lunch vi också! Barn, vuxna och hundar någon enstaka katt i ett gemytligt huller om buller. När jag bodde i Västernorrland i min familjs stuga ligger eldstaden så vackert till att jag bara ville laga mat ute. Det gick så långt att grannarna nu refererar till mig som hon som alltid lagade mat ute! 


Att röka fisk som maken och bonusbarnen fiskat är en otrolig lyx! Tänk själv - sommarkvällen är ljum, det doftar från enriset i röken, bordet är dukat, dillslungad färskpotatis väntar, en kall romsås - åh nu blev jag hungrig!


För mig är en eldstad mer värt än vilken köksmaskin som helst - inte då stavmixern för den går det inte att leva utan!