
Magi - helt enkelt magi! Fet lax får fint sällskap av syrligt friskt äpple!
Ingredienser
- Smet:
- 200 g Jordärtskockor
- 2 st Gelatinblad
- 2 dl Vispgrädde
- 1 msk Vispgrädde
- 2 tsk Timjan finhackad
- 2 msk Torrt vitt vin
- 1 tsk Salt
- 1 krm Nymald svartpeppar
- Tillbehör:
- 1 st Grönt äpple
- 2 msk Pressad citron
- 200 g Kallröktlax
Gör så här:
- Skala och koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
- Häll av vattnet från jordärtskockorna och tillsätt nu timjan, grädde och vinet - låt sjuda i 2-3 minuter
- Mixa kockorna släta med mixerstav och krydda med salt och peppar
- Smält gelatinbladen i 1 msk grädde i en liten kastrull - viktigt att de löses upp ordentligt
- Blanda ner gelatinet i smeten - rör ordentligt
- Häll upp smeten i glas eller i formar beroende på hur du vill servera
- Låt stå i kylen i minst 3 timmar
- Kärna ur och tärna äpplet fint - det behöver inte skalas - pressa över citronsaften och rör om
- Tärna laxen och blanda med äpplet
- Toppa pannaotterna med äppel och laxröran
- Servera med en smörfräst brödbit .
Tips
serveringen av pannacotta kan variera i all oändlighet, vill du sätta upp i form och skära valfria bitar så rekommenderar jag 1/2 gelatinblad till för att formen skall hållas
Till detta serverar jag ett kallt grüner veltliner från Österrike eller en bra Riesling!