Lite pillrigt att göra men så värt varenda minut!!
Ingredienser
- 1 påse(ar) Färska Blåmusslor
- 1 själk(ar) Citrongräs
- 2 dl Vatten
- 1 st Gul lök
- 1 klyfta(or) Vitlök
- Fyllning:
- 50 g Smör
- 1 klyfta(or) Vitlök finhackad
- 3 tsk Citrongräs finhackat
- 1 st Chili finhackad
- 1 st Rivet Limeskal
- 1 st Saften från Lime
- Dekorering:
- 1 nypa(or) Koriander
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader - grill värme
- Lägg musslorna i kallt vatten och mycket salt – de ska börja spotta sand, låt ligga minst 30 min - gärna 1 timme - byt vatten minst en gång och ta bort eventuellt skägg - släng de musslor som är trasiga eller öppna (stänger de sig när man knackar på dem är de ok)
- koka upp vatten med krossat citrongräs, en gul lök i bitar, grovhackad chili, och en vitlöksklyfta grov hackad
- Lägg i musslorna – lägg på lock – låt koka 5 min
- ta upp musslorna och släng de som inte öppnat sig
- Pilla musslorna ur skalen och spara en halva av skalet
- lägg grovsalt i en långpanna – lägg på musselskalen och en mussla i varje skal
- Blanda ingredienserna till smöret – smaka av med salt
- Lägg en smörklick i varje skal – pressa över en lime
- gratinera i ugnen – högt upp i ca 3 min tills det bubblar ordentligt
- servera med ett gott bröd – garnera med persilja / koriander eller annat grönt
Testa även;
Gratinerade blåmusslor med parmesan och persiljeolja
Gott till;
Tips
När musslorna skall serveras brukar jag lägga grovsalt i botten på tallriken så står musselskalen stadigare.
Om tiden inte är med dig så köp färdig kokade musslor sonfinns i frysdisken.