Hos Niskas

Gratinerade Blåmusslor med chili, lime och citrongräs

Föregående Nästa
Blåmusslor
Lite pillrigt att göra men så värt varenda minut!!

Ingredienser

  • 1 påse(ar) Färska Blåmusslor
  • 1 själk(ar) Citrongräs
  • 2 dl Vatten
  • 1 st Gul lök
  • 1 klyfta(or) Vitlök
  • Fyllning:
  • 50 g Smör
  • 1 klyfta(or) Vitlök finhackad
  • 3 tsk Citrongräs finhackat
  • 1 st Chili finhackad
  • 1 st Rivet Limeskal
  • 1 st Saften från Lime
  • Dekorering:
  • 1 nypa(or) Koriander

Gör så här:


  1. Värm ugnen till 225 grader - grill värme

  2. Lägg musslorna i kallt vatten och mycket salt – de ska börja spotta sand, låt ligga minst 30 min - gärna 1 timme - byt vatten minst en gång och ta bort eventuellt skägg - släng de musslor som är trasiga eller öppna (stänger de sig när man knackar på dem är de ok)

  3. koka upp vatten med krossat citrongräs, en gul lök i bitar, grovhackad chili, och en vitlöksklyfta grov hackad

  4. Lägg i musslorna – lägg på lock – låt koka 5 min

  5. ta upp musslorna och släng de som inte öppnat sig

  6. Pilla musslorna ur skalen och spara en halva av skalet

  7. lägg grovsalt i en långpanna – lägg på musselskalen och en mussla i varje skal

  8. Blanda ingredienserna till smöret – smaka av med salt

  9. Lägg en smörklick i varje skal – pressa över en lime

  10. gratinera i ugnen – högt upp i ca 3 min tills det bubblar ordentligt

  11. servera med ett gott bröd – garnera med persilja / koriander eller annat grönt


 


Testa även;


Gratinerade blåmusslor med parmesan och persiljeolja


Moules mariniere


Gott till;

Tips

När musslorna skall serveras brukar jag lägga grovsalt i botten på tallriken så står musselskalen stadigare.

Om tiden inte är med dig så köp färdig kokade musslor sonfinns i frysdisken.