Hos Niskas

Sveriges Mästerkock del 3

Föregående Nästa
Gävle sveriges mästerkock

Gävle - där topp 40 ska bli 12....

Att gå in i gasklockan i Gävle är en helt surrealistisk upplevelse, så liten som jag kände mig då är obegripligt! Studiopersonal, kameror, skafferiet - åh det skafferiet! Det fanns hur mycket som helst! Hur ska jag välja! Sen till uppgiften - Juryn gör entré - ÄGG! Vi ska låta ägget glänsa... Oj vad ska jag göra?!? tankarna bara mal runt i huvudet. Ok jag gör ägg Benedict - pocherat ägg med hollandaisesås - har gjort det förr borde inte vara några problem.


Eller ... den där Hollandaisen ... spelar ingen roll att jag gör den hemma - här är det inte samma sak. Nerverna! Jag får helt enkelt inte ihop min hollandaise - skäms lite grann. Att ge upp nu finns inte på världskartan. Hämtar en laxbit i skafferiet, lax är ju så hemma som det kan bli för mig. Stekt lax med sparris och ett pocherat ägg ... bör inte räcka för att gå vidare men något måste jag få fram på tallriken!


Den sorgen när de 5 som åker ut kallas fram - oj det tog rakt ont i hjärtat. Deras dröm krossas... MEN det innebär att jag fortfarande är med i tävlingen! Jag jublar inombords, jag är kvar! Lyckoskutt och hejarop i huvudet! Vad kan de nu kasta oss in i för tävling.


Jo Bearnaisesås - FY jag misslyckades för mindre än en timme sedan med en Hollandaisesås. Bit ihop nu! Detta KAN du! det SKA gå!


Tricket här är att vi måste använda 500 gram smör - det blir bearnaisesås till en liten arme eller till halva Piteå! Inser att det bara är att vispa utav bara attan för att säga det snällt! Det är helt tyst och sen hör man visparna börja ljuda, swosch swosch swosch - jästans vad snabba alla är. Min börjar tjockna, ser hur en del redan står framme vid Leif. Vidare inte vidare - 5 ynka platser. Min sås tar ihop - jag står i kö - min tur - GODKÄND!!! JA! Jag gjorde det! Piteås nationalsås! Vilken lättnad! Plats 4 blev min! Pust!


Nu är det bara slutklämmen kvar - 25 personer ska bli topp 12...