Hos Niskas

Snittar för fest

Föregående Nästa
Lamminnerfile snitt
Det är alltid lite extra trevligt att bjuda på några snittar innan maten - för att reta smaklökarna men också för att stilla den värsta hungern! Här kommer några favoriter!

Ingredienser

  • 100 g Fårfilé el Lammfilé
  • 1 msk Strösocker
  • 1 msk Salt
  • 1 själk(ar) Rosmarin
  • 50 g Chèvre
  • 1 msk Philadelphiaost
  • 1 msk Crème Fraiche
  • 1 tsk Honung
  • 1 skiva(or) Tunnbröd
  • 5 dl Frityrolja
  • Tillbehör:
  • 500 g Reninnanlår
  • 1 dl Strösocker
  • 1 dl Salt
  • 0,5 dl Cognac
  • 1 st Baguett
  • 2 msk Olivolja
  • 1 dl Majonnäs
  • 3 msk Lingonsylt
  • 1 tsk Wasabi
  • Paj:
  • 1 st Västerbottenostpaj
  • 10 st Hjortron
  • 1 msk Strösocker

Gör så här:

Snitt 1 - Rosmarin gravad fårfilé med chèvrekräm och friterat tunnbröd



  1. Grava lamm eller fårfilén med salt och socker samt rosmarin i en plastpåse, förslut väl och lägg i kylen i 1 -2 dygn beroende på storleken på filéerna. Vänd på påsen varje morgon och kväll.

  2. Skär tunnbrödet i önskad form, fritera i en panna på spisen - använd termometer och ha alltid ett lock nära till hands om det skulle börja brinna! Oljan skall ha en temperatur på 160 grader. Det tar ca 2 min så håll koll! Låt svalna på hushållspapper.

  3. Skär bort den vita hinnan runt chèvren, mosa den med matberedare, mixerkanna eller för hand. Tillsätt crème fraiche och philadelphiaost samt honung. Smaka av med salt och svartpeppar.

  4. Montera snitten med det friterade tunnbrödet, tunt skivat kött och en klick chèvrekräm - dekorera med ett rosmarinblad


 


Snitt 2 - Cognacsgravat reninnanlår med lingon och wasabidressing på hemgjord crostini



  1. Grava reninnanlåret med salt och socker samt valfri cognac i en plastpåse, förslut väl och lägg i kylen i 2 dygn. Köttet skall kännas lite stumt. Vänd påsen varje morgon och varje kväll.

  2. Slå på ugnen på 130 grader. Skiva baguett i tunna skivor, lägg på bakplåtspapper, pensla med olivolja och strö över lite flingsalt. Torka i ugnen i ca 20 min - vänd på dem minst en gång under tiden. OBS de ska inte ta färg, börjar de ta färg sänk värmen.

  3. Blanda majonnäs med mosad lingonsylt och wasabi, smaka av med salt och svartpeppar (vill man ha mer smak av wasabi så kör på!)

  4. Montera snitten med crostini, antingen finhackat kött eller tunt skivat och lingon och wasabi majonnäsen, dekorera med lingon och kruspersilja.


 


Snitt 3 - Västerbottenpaj med syltade hjortron



  1. Skär pajen i mumsbitar - värm i ugnen så den blir ljummen 2-3 min på 100 grader

  2. Ta hela hjortron och vänd i socker - har man inte tillgång till hela hjortron fungerar en klick med hjortronsylt också.

  3. Lägg upp pajen och lägg på ett hjortron, dekorera med kruspersilja



 


 

Tips

Det kommer bli gravat reninnanlår över - det är bara svårt att hitta mindre bitar. Det går utmärkt att frysa och använda igen! Skiva bara upp det du behöver!