Det är alltid lite extra trevligt att bjuda på några snittar innan maten - för att reta smaklökarna men också för att stilla den värsta hungern! Här kommer några favoriter!
Ingredienser
- 100 g Fårfilé el Lammfilé
- 1 msk Strösocker
- 1 msk Salt
- 1 själk(ar) Rosmarin
- 50 g Chèvre
- 1 msk Philadelphiaost
- 1 msk Crème Fraiche
- 1 tsk Honung
- 1 skiva(or) Tunnbröd
- 5 dl Frityrolja
- Tillbehör:
- 500 g Reninnanlår
- 1 dl Strösocker
- 1 dl Salt
- 0,5 dl Cognac
- 1 st Baguett
- 2 msk Olivolja
- 1 dl Majonnäs
- 3 msk Lingonsylt
- 1 tsk Wasabi
- Paj:
- 1 st Västerbottenostpaj
- 10 st Hjortron
- 1 msk Strösocker
Gör så här:
Snitt 1 - Rosmarin gravad fårfilé med chèvrekräm och friterat tunnbröd
- Grava lamm eller fårfilén med salt och socker samt rosmarin i en plastpåse, förslut väl och lägg i kylen i 1 -2 dygn beroende på storleken på filéerna. Vänd på påsen varje morgon och kväll.
- Skär tunnbrödet i önskad form, fritera i en panna på spisen - använd termometer och ha alltid ett lock nära till hands om det skulle börja brinna! Oljan skall ha en temperatur på 160 grader. Det tar ca 2 min så håll koll! Låt svalna på hushållspapper.
- Skär bort den vita hinnan runt chèvren, mosa den med matberedare, mixerkanna eller för hand. Tillsätt crème fraiche och philadelphiaost samt honung. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Montera snitten med det friterade tunnbrödet, tunt skivat kött och en klick chèvrekräm - dekorera med ett rosmarinblad
Snitt 2 - Cognacsgravat reninnanlår med lingon och wasabidressing på hemgjord crostini
- Grava reninnanlåret med salt och socker samt valfri cognac i en plastpåse, förslut väl och lägg i kylen i 2 dygn. Köttet skall kännas lite stumt. Vänd påsen varje morgon och varje kväll.
- Slå på ugnen på 130 grader. Skiva baguett i tunna skivor, lägg på bakplåtspapper, pensla med olivolja och strö över lite flingsalt. Torka i ugnen i ca 20 min - vänd på dem minst en gång under tiden. OBS de ska inte ta färg, börjar de ta färg sänk värmen.
- Blanda majonnäs med mosad lingonsylt och wasabi, smaka av med salt och svartpeppar (vill man ha mer smak av wasabi så kör på!)
- Montera snitten med crostini, antingen finhackat kött eller tunt skivat och lingon och wasabi majonnäsen, dekorera med lingon och kruspersilja.
Snitt 3 - Västerbottenpaj med syltade hjortron
- Skär pajen i mumsbitar - värm i ugnen så den blir ljummen 2-3 min på 100 grader
- Ta hela hjortron och vänd i socker - har man inte tillgång till hela hjortron fungerar en klick med hjortronsylt också.
- Lägg upp pajen och lägg på ett hjortron, dekorera med kruspersilja
Tips
Det kommer bli gravat reninnanlår över - det är bara svårt att hitta mindre bitar. Det går utmärkt att frysa och använda igen! Skiva bara upp det du behöver!