Hos Niskas

Oxfilé carpaccio med friterad grönkål

Föregående Nästa
Carpaccio
Älskar julen när grönkålen är som allra bäst! Den går att göra så mycket med och friterad och salt på en härlig carpaccio är den så god!

Ingredienser

  • 200 g Oxfile
  • 1 tsk Flingsalt
  • 1 krm Svartpeppar nymalen
  • 2 msk Olivolja
  • 4 st Rädisor
  • 3 msk Ättika
  • 6 msk Strösocker
  • 9 msk Vatten
  • 1 msk Solroskärnor
  • 1 msk Sesamfrön
  • 1 msk Pumpakärnor
  • 2 tsk Chiliflakes
  • 2 näve(ar) Grönkål
  • 1 l Rapsolja
  • 15 skiva(or) Parmesan av god kvalitet
  • 2 msk Balsamvinäger

Gör så här:


  1. Snabbpickla tunt skivade rädisor i en kall 123 lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten - låt svalna) lägg rädisorna i den kalla lagen och låt dra i ca 30 min

  2. Skär oxfilé eller annat önskat kött i så tunna skivor det går - är den lite frusen är det ännu enklare

  3. Lägg ut köttet på ett fat, ringla över en god olivolja och lite flingsalt och nymalen svartpeppar

  4. Lägg ut rädisorna över köttet

  5. Rosta frön av önskad sort, jag har tagit sesamfrön, solroskärnor och pumpafrön på hög värme i en torr stekpanna, tillsätt chiliflakes för hetta och smak

  6. Hetta upp rapsolja till 160 grader i en kastrull

  7. Fritera grönkålsbladen - ej stjälkar i ca 20 sekunder. Ta upp och lägg på hushållspapper, salta efter behag

  8. Garnera köttet och rädisorna med fröna och grönkålen, samt hyvlad parmesan

  9. Avrunda men en härligt god balsamvinäger på toppen


Gott till;