
Älskar julen när grönkålen är som allra bäst! Den går att göra så mycket med och friterad och salt på en härlig carpaccio är den så god!
Ingredienser
- 200 g Oxfile
- 1 tsk Flingsalt
- 1 krm Svartpeppar nymalen
- 2 msk Olivolja
- 4 st Rädisor
- 3 msk Ättika
- 6 msk Strösocker
- 9 msk Vatten
- 1 msk Solroskärnor
- 1 msk Sesamfrön
- 1 msk Pumpakärnor
- 2 tsk Chiliflakes
- 2 näve(ar) Grönkål
- 1 l Rapsolja
- 15 skiva(or) Parmesan av god kvalitet
- 2 msk Balsamvinäger
Gör så här:
- Snabbpickla tunt skivade rädisor i en kall 123 lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten - låt svalna) lägg rädisorna i den kalla lagen och låt dra i ca 30 min
- Skär oxfilé eller annat önskat kött i så tunna skivor det går - är den lite frusen är det ännu enklare
- Lägg ut köttet på ett fat, ringla över en god olivolja och lite flingsalt och nymalen svartpeppar
- Lägg ut rädisorna över köttet
- Rosta frön av önskad sort, jag har tagit sesamfrön, solroskärnor och pumpafrön på hög värme i en torr stekpanna, tillsätt chiliflakes för hetta och smak
- Hetta upp rapsolja till 160 grader i en kastrull
- Fritera grönkålsbladen - ej stjälkar i ca 20 sekunder. Ta upp och lägg på hushållspapper, salta efter behag
- Garnera köttet och rädisorna med fröna och grönkålen, samt hyvlad parmesan
- Avrunda men en härligt god balsamvinäger på toppen
Gott till;