Ingredienser
- Deg:
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 1 g saffran
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 16 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 200 g smör
- 1,5 dl florsocker
- 150 g vit choklad
- 1 st zest från apelsin
- 2 tsk Vaniljsocker
- Topping:
- 50 g vit choklad
- 1 st ägg
- 1 tsk mortlad kardemumma
- 2 msk strösocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret med saffran (bränn inte, låt smöret smälta lite innan du häller i saffran), häll i mjölken och grädden, värm till 37°. Häll smörvätskan över jästen och rör runt så att den löses upp.
2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk till dubbelstorlek.
Gör fyllningen: Blanda rumsvarmt smör med florsocker, apelsin zest och vaniljsocker till en kräm.
3. Värm ugnen till 225°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en rektangel och bred på vaniljsmörkrämen och strö över vit riven/finhackad choklad.
4. Vik den ofyllda delen över den med fyllning (kortsida mot kortsida) och skär i ca 2 cm breda remsor, tvinna dem och gör samma rörelse som om du skall knyta en knut men samla ändarna under bullen, så att de formas till fina knutar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa ca 40 min under bakduk.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö ev. mer riven vit choklad. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
6. Pensla med sockerlag (koka upp 1 dl socker och 0,75 dl vatten) och strö över strösocker och ev kardemumma. Låt svalna på galler.