
Ingredienser
- Deg:
- 50 g jäst
- 100 smör
- 2 dl grädde
- 3 dl mjölk
- 1 g saffran
- 1,5 dl strösocker
- 0,75 tsk salt
- 15 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 150 g smör
- 100 g mandelmassa
- 150 g vit choklad
- 100 g pinjenötter
- 1 st zest från apelsin
- Topping:
- 1 st ägg
- 0,5 dl pinjenötter
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret med saffran, häll
i mjölken och grädden och värm till 37 grader. Häll smörvätskan över jästen och rör runt så att den löses upp.
2. Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i 40 minuter.
3. Blanda smör, mandelmassa, och rivet skal från en halv apelsin i en bunke. Rör till en jämn massa.
4. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Dela
degen i två delar och kavla ut dem till två rektanglar cirka en centimeter tjocka. Bred på smörfyllningen, hälften på varje. Strö lite av pinjenötterna och 100 g hackad choklad över fyllningen på degen. Rulla ihop rektanglarna och skär i 3–4 centimeter tjocka skivor.
Lägg rullarna i en långpanna
(cirka 30 x 40 cm).
5. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
6. Koka socker och vatten till en sockerlag. (koka upp 0,75 dl vatten med 1 dl socker, koka tills sockerkristallerna smält)
7. Pensla med uppvispat ägg och strö över pinjenötter och vit choklad. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter tills de fått en fin gyllene färg. När du tar ut de gräddade bullarna kan du pensla dem med lite sockerlag för att behålla saftigheten i dem. Garnera med apelsinskalsstrimlor och eventuellt mer riven vit choklad.
Vill du istället göra knyten lägger du på fyllningen på rektangeln och viker den dubbel. Skär två strimlor som du tvinnar ihop och sen rullar ihop till en knut. Lägg ev i en bullform. Grädda ca 12 min eller tills de fått fin färg.
Lycka till!
Testa även att baka Surdegs saffransbullar, Saffransmuffins eller Saffranscakepops
Tips
Mortla saffranet med lite socker och låt det dra i någon form av sprit (t.ex. ljus rom) i minst 30 min gärna längre. Då kommer saffranssmaken bli ännu tydligare.