
Ingredienser
- Botten:
- 1,5 dl vetemjöl
- 3 st ägg
- 200 g mörk choklad
- 150 g smör
- 2 dl socker
- Topping 1:
- 3 dl grädde
- 1,5 msk kakao
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 50 g smör
- 100 g hackad mörk choklad
- 2 tsk havssalt
- Topping 2:
- 4 st äggvitor
- 0,25 dl vatten
- 1,25 dl strösocker
- Tillbehör:
- 250 g hallon
- 250 g färska bär
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Separera äggen. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget under omrörning. Tillsätt chokladen. Vispa sen äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner mjöl och äggvitor i chokladsmeten om vartannat. Smöra och mjöla en springform och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Den skall vara kletig i mitten. Låt svalna helt.
Chokladfudge:
1. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull. Vispa ut kakaon i grädden.
2. Tillsätt socker, sirap och smör. Koka upp och låt smeten koka tills den når en temperatur på 125 grader.
3. Rör i den hackade chokladen och rör till en jämn smet.
4. Häll smeten över den svalnade kakan och strö över havssalt. Låt stelna.
Italiensk maräng:
1.Vispa upp äggvitorna till ett ganska hårt skum. Koka vatten och socker i en kastrull till 121 grader.
2. Häll långsamt i sockret i en tunn stråle i äggvitorna och rör samtidigt på låg effekt. Rör sen på medelhastighet tills marängen svalnat. Rör inte för länge då blir den grynig.
3. Spritsa marängen på chokladkakan och bränn med en brulébrännare.
Hallonsås:
Hallonsåsen gjorde jag på frysta hallon som jag kokade upp med lite socker och silade sen av fröna från hallonen och lät sen reduceras i en kastrull tills den blev lite tjock.
Tips
Spritsa på grädde istället för italiensk maräng om du vill spara tid!