Homemade Stockholm

Kladdkaka med brynt smör

Föregående Nästa
kladdkaka choklad.jpg
Kladdkakans dag är nu på lördag och man vill ju inte missa ett tillfälle att äta kladdkaka! Sveriges kanske mest älskade bakverk! Jag har såklart gjort en egen variant av denna goda chokladkaka! Choklad- och kolafantast som jag är blev detta mina ledord för denna kladdkaka som jag bakade med brynt smör, dulce de leche och daim i. Hoppas att du också faller pladask för denna chokladgodingen! Den ÄR magisk, det kan Andy Prhat som så vackert plåtade kladdkakan intyga. Han tycker också att jag är skyldig honom ett gymkort då varken han eller hans kollegor inte kunde sluta äta av kladdkakan som jag lämnade kvar i deras studio! ;)

Ingredienser

  • Botten:
  • 100 g smör
  • 100 g choklad
  • 2 st ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,5 dl mörkt muscovado socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 krm bakpulver
  • 2 krm salt
  • 40 g daim
  • Fyllning:
  • 1 dl Dulce de leche
  • Topping:
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 150 g nötter
  • 3 msk sirap
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 krm salt

Gör så här:

Kladdakakan:
1. Vispa upp äggen tillsammans med sockret. Smält chokladen i vattenbad och rör i det brynta smöret.


2. Rör samman torrvarorna i en bunke. Hacka en Daim grovt.


3. Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, tillsätt sirapen. Rör sedan ner torrvarorna och daimen till en smet. (glöm inte provsmaka, smeten är juvlig)


4. Häll halva smeten i en springform (16 cm i diameter hade jag för att få den lite högre) som du smörat och fodrat med kakao. Spritsa sen ett lager med dulce de leche och fyll sen på med resten av kladdkakssmeten.


5. Grädda i 180 grader i cirka 15-20 minuter tills kakan är genombakad i kanten men kladdig i mitten. (18 minuter brukar vara en lagom tid, men prova dig fram till rätt tid för din ugn!)


Topping:
1.Smält chokladen i en kastrull eller över ett vattenbad. Lägg i smöret och låt det smälta medans du rör om. Låt svalna och bred över den helt svalnade kladdkakan.


Kanderade Nötter:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en kastrull.
2. Låt blandningen koka ihop ett par minuter. Blanda i nötterna och rör runt. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper.
3. Ställ i mitten av ugnen i cirka 15 minuter och rör runt efter halva tiden. Ta ut och separera nötterna från varandra så gott det går och låt svalna helt och hacka dem ev grovt och strö över kladdkakan med chokladkrämen.


Servera med vaniljglass eller kolagrädde (vispa 3 dl grädde med 1 dl dulce de leche (karamelliserad mjölk))


Lycka till! <3