Homemade Stockholm

Kanelbullelängd med kardemumma!

Föregående Nästa
kanelbulle.jpg
Kanelbullar kan rullas, twistas och flätas i hur många olika varianter som helst. Den här längden kräver inte mycket för att få den vacker! Du bara rullar ihop den och klipper små flikar som du drar åt sidan! Se beskrivningen längre ner. Bullen är dessutom supergod och håller sig saftig länge med hjälp av en sockerlag som du penslar över!

Ingredienser

  • Deg:
  • 50 g jäst
  • 3,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 13 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • 1 msk kardemumma
  • Topping:
  • 1 st ägg
  • 1 dl sockerlag
  • 2 tsk kardemumma, stött
  • 2 msk Strösocker

Gör så här:

Smula jästen och rör ner den i 1 dl av mjölken. Smält smöret och häll i resten av mjölken och grädden. Värm till 37 grader och blanda med degspadet. Häll i socker, salt, kardemumma och större delen av mjölet, spar ca 1 dl till utbakningen. Knåda till en slät och smidig deg.  Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 40 min.


Gör fyllningen: Blanda ihop rumsvarmt smör med socker, kanel, kardemumma.


Kavla ut degen till 2 rektanglar. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Klipp eller skär 1,5 cm breda snitt men inte helt igenom. Vik dem vart om varannan, den ena till vänster och nästa till höger som på bilden. Låt dem luta lite bakåt. Jäs ytterligare 40 min.
Pensla med ägg och grädda på 200 grader i mitten av ugnen i 30 min. När du tagit ut dem penslar du dem med sockerlag (koka upp 1 dl socker i 0,75 dl vatten) och strö över socker blandat med kardemumma och hackade hasselnötter. Sockerlagen gör att de förblir saftiga och fruktansvärt goda!


Lycka till!



Foto: Andy Prhat

Tips

Det går lika bra att göra vanliga bullar av dessa också. Rulla rektangeln med fyllning på till en rulle och skär sen 2 cm breda bitar som du lägger i bullformar på en plåt och gräddar i 6-10 min på 250 grader.