Homemade Stockholm

Hallonpanacotta med chokladmousse & kolacrumble!

Föregående Nästa
hallonpannacotta.jpg
Denna caterade jag förra helgen till en 30 års fest. Blev succé! Men hur fel kan det gå med en hallonpannacotta i botten och en ljuvlig chokladmousse på! Dessutom toppad med kolacrumble och kanderade mandlar! Lovely! =D

Ingredienser

  • Botten:
  • 4 st gelatinblad
  • 250 g hallon
  • 250 g grädde
  • 0,5 st zest från citron
  • 100 råsocker
  • Fyllning:
  • 65 g strösocker
  • 20 g vatten
  • 60 g hela ägg
  • 40 g äggula
  • 160 g mörk choklad 64%
  • 225 g vispad grädde
  • Topping 1:
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vanilsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • Topping 2:
  • 3 msk ljus sirap
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 140 g nötter

Gör så här:

pannacotta


Botten
Hallonpanncotta:


Lägg gelatinbladen i iskallt vatten.
Koka upp hallon, grädde, socker och citronrasp.
Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta in.
Häll upp i formar och frys.


Fyllning
Chokladmousse:


Koka upp vatten i en kastrull.
Visp grädden LÄTT i en bunke och ställ kallt.
Häll socker, vatten, hela ägg och äggula i en rostfri bunke. Vispa och ställ bunken över det kokande vattnet. Vispa och låt den tjockna tills den når 82 grader.
Häll över i en vispskål och vispa blandningen kall med hjälp av t.ex. en kitchen aid. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad tills den är 55 grader varm.
Nr chokladen är smält  och äggvispet är kallt och luftigt vänder du först ned 1/3 del av den vispade grädden i chokladen och rör den helt slät och blank. 
Vänd sedan ner resterade och äggvisp. Blanda väl så at den blir helt blänkande och len.
Häll sen över pannacottan och frys. Eller fyll spritspåsar med moussen, kyl, och spritsa med stjärntyll på pannacottan.


Topping 1, kolacrumble:


Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ihop smör, socker och sirap.
Lägg i resten av ingredienserna. Blanda ihop till en deg.
Smula ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.


Topping 2, kanderade nötter:


Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop sirap, socker och salt i en kastrull eller stekpanna.
Låt blandningen koka ihop ett par minuter. Blanda i nötterna och rör runt. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ i mitten av ugnen i cirka 15 minuter och rör runt efter halva tiden. Ta ut och separera nötterna från varandra så gott det går och låt svalna helt. Hacka dem med en kniv.


Toppa chokladmoussen med colacrumble och kanderade nötter.
Lycka till!