
Ingredienser
- Botten:
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk malen ingefära
- Fyllning:
- 0,6 dl vatten
- 150 g strösocker
- 80 g glukos
- 1 st vaniljstång
- 100 g äggvita
- 2 dl strösocker till vispning
- 1 tsk hallonpulver
- Topping:
- 400 g smält choklad
- 1 dl hackade nötter
Gör så här:
Kolakaksbotten:
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ihop smör, socker och sirap.
Lägg i resten av ingredienserna. Blanda ihop till en deg.
Ta lite av degen och rulla till små kulor som du plattar ut till kakor, gör dem så stora du vill ha dina flödebollar. Jag gjorde mina ca 4 cm i diameter och 5 mm höga.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.
Hallonmaräng:
Koka vatten, socker, glukos och vaniljstång till 117 grader, mät med termometer. Ta ut vaniljstången.
Vispa äggvitorna med de två teskedarna socker till ett vitt ganska hårt skum. Vispa även i hallonpulver.
Häll långsamt i sockerlaget i äggviteskummet under långsam vispning. Höj hastigheten och låt vispa i ca 8 min. Skummet ska ha blivit tjockt och glansigt. Lägg marängen i en spritspåse och låt marängen svalna cirka en timme.
Montering:
Smält hälften av chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt sedan resten av chokladen smälta i den varma chokladen, (ett sätt att fusk-temperera choklad för att få den glansigare)
Spritsa små toppiga bollar av marängen på bottnarna.
Doppa eller bred smält choklad över dem. Strö över topping.
Tips
Gör en dubbelsats av kolabottnarna och ät kolakakorna som det är eller doppa dem i choklad. De är ljuvliga som småkakor!